FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borzan: u proračun EU uvršten projekt o nejednakostima u pristupu zdravstvenom sustavu

Autor: Igor Vučković

OSIJEK, 1. prosinca 2015. (Hina) -  Na inicijativu zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan (SDP) u proračun Europske unije za iduću godinu uvršten je projekt o istraživanju prepreka u pristupu zdravstvenim uslugama, vrijedan 250 tisuća eura, a cilj je dobiti rezultate na temelju kojih će Europska komisija poduzeti mjere za izjednačavanja pristupa zdravstvu u cijeloj Europskoj uniji.

Riječ je o istraživanju koje financira Europska komisija kako bi se utvrdilo postoji li potreba, i mogućnost, da EU svojim djelovanjem utječe ili riješi neki problem donošenjem strategija, preporuka ili predlaganjem zakonodavnih rješenja, izvijestio je u utorak osječki ured zastupnice Borzan.


U priopćenju za javnost navodi se kako je u mogućnosti pristupa liječenju i lijekovima nejednakost među građanima EU trenutno velika, što se djelomično ogleda u prosječnoj životnoj dobi - primjerice, Španjolci u prosjeku žive 83,2 , Hrvati 77,8, a Litvanci 74,1 godine.


Dodaje se kako je cilj projekta istražiti s kakvim preprekama se susreću građani kada trebaju liječnike i liječenje te da pacijenti kao glavne probleme navode nedostatak liječnika, duge liste čekanja, skupoću usluga koje ne pokriva osiguranje, neinformiranost, nedovoljan broj kreveta, udaljenost i slabu prometnu povezanost.


Navodi se kako je, prema podatcima Eurostata, između 2005. i 2009. godine broj građana, koji su prijavili teškoće u pristupu zdravstvenim uslugama pao s 24 milijuna na 15 milijuna, ali je ekonomska kriza preokrenula taj trend i 2013. brojka se popela na 18 milijuna ljudi ili u prosjeku 3,6 posto populacije, dok je hrvatski prosjek nešto niži od europskog, jer je 3,3 posto naših građana 2013. prijavilo teškoće u dobivanju zdravstvene skrbi.


Krajnji cilj je dobiti rezultate na temelju kojih će Europska komisija poduzeti konkretne političke mjere u procesu izjednačavanja pristupa zdravstvu u cijeloj EU, ističe Borzan u priopćenju i dodaje kako je rok za provedbu istraživanja dvije godine, nakon čega će Komisija odlučiti hoće li na temelju njih razvijati strategije, preporuke, zajedničke akcije ili predložiti zakonodavna rješenja.


(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙