FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz Rima u Švedsku, prvi transfer izbjeglica unutar EU

Autor: Renata Tomašević Virovec
RIM, 9. listopada 2015. (Hina) - Prvi kontingent izbjeglica odlazi u petak iz Rima u Švedsku u okviru programa Europske unije o boljoj raspodjeli tražitelja azila po zemljama članice Unije koje pak o tome pitanju nemaju jedinstveno stajalište.

Prvih 20 eritrejskih izbjeglica određenih za transfer iz Italije u Švedsku u petak prije podne skupina su od 160.000 izbjeglica i migranata koji će biti izmješteni u okviru programa "relokalizacije", prvog takvog programa u Europskoj uniji.

Dan uoči transfera velika većina zemalja članica EU suglasila se u četvrtak da je potreban zajednički nadzor vanjskih granica.

Članice EU trebaju do 16. listopada obavijestiti europsku agenciju za nadzor granica Frontex koliko joj ljudi i opreme mogu staviti na raspolaganje.

Frontex je objavio da im treba 700 stručnjaka.

EU je na važnom raskrižju - treba odlučiti hoće li upravljanje vanjskim granicama ostati u nadležnosti zemalja članica ili će se ići prema zajedničkom nadzoru. Europska komisija će do kraja godine predstaviti konkretne prijedloge za zajednički nadzor.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙