FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjski jezik živi među slavonskobrodskim Romima

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 8. srpnja 2015. (Hina) - Ekipa s Filozofskog fakulteta iz Temišvara boravi u Slavonskome Brodu, gdje istražuje uporabu rumunjskog jezika među Romima na tom području.

Po posljednjem popisu stanovništva, u Slavonskome Brodu žive 1142 osobe koje su se izjasnile kao Romi. Većina njih živi u naselju na zapadnom prisavskom ulazu u grad.

U Slavonskome Brodu živi oko 1500 Roma, od kojih se neki izjašnjavaju kao Srbi, Rumunji i slično, a za 99 posto stanovnika 'romskog naselja' karakteristično je da govore rumunjski romski jezik, rekao je dugogodišnji romski aktivist Čedo Todorović.

Za oazu rumunjskog jezika u Slavoniji u rumunjskom veleposlanstvu su doznali prije godinu dana, rekao je rumunski konzul u Hrvatskoj Bogdan Brinzej.

"Za ovu skupinu Roma koji govore rumunjski jezik doznali smo pri službenom posjetu Brodsko-posavskoj županiji. U Hrvatskoj rumunjskim jezikom govore i Romi u Koprivničko-križevačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji. U pratnji s našim istraživačima obilazimo županije, razgovaramo s ljudima, da vidimo jezične razlike, što su po zanimanju. Neslužbene brojke govore da u Hrvatskoj živi oko 30.000 Roma koji govore rumunjskim jezikom, ali tu brojku još treba točno preciznim istraživanjem utvrditi", rekao je konzul.

"Pripadnici slavonskobrodske zajednice Roma većinom pripadaju skupini koja se nakon ukidanja ropstva u Rumunjskoj počela seliti prema zapadu. Ovdašnje obitelji prije više od stotinu godina krenule su putem preko juga Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine. Danas ovdje žive obitelji koje su se u različito vrijeme doselile i iz različitih država bivše Jugoslavije. Unatoč tome što se u svagdanjem govoru koristimo rumunjskim jezikom, nitko nije direktno vezan za Rumunjsku", rekao je Čedo Todorović.

"Za nas je iznenađenje što smo utvrdili da se ovdašnji Romi koriste vrlo živim rumunjskim jezikom, ali tu su i mnoge riječi preuzete iz hrvatskog jezika. Ovo istraživanje je prvi korak. Sigurno ćemo opet doći radi daljnjeg istraživanja jezika i tradicijske kulture ovdašnjih Roma", rekla je prof. Otilija Hedesan.

(Hina) xmvrk yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙