FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO: ugovorene dodatni postupci MR-om za područje Zagreba

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 3. srpnja 2015. (Hina) - Kako bi se smanjile liste čekanja na području Grada Zagreba, HZZO je ugovorio provođenje dodatnih 840 postupaka magnetske rezonance (MR) u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza ove godine, odlučilo je na sjednici u petak Upravno vijeće HZZO-a.

Nakon provedenog natječaja prihvaćene su i ponude za postupak pomognute oplodnje (IVF) u poliklinikama „Škvorc“ u Samoboru i „BetaPlus“ u Zagrebu, za postupak hiperbarične okisgenoterapije u poliklinikama "Oxy" u Zagrebu, Crikvenici, Puli i Dubrovniku, "Turjak" u Osijeku i "Marija" u Zagrebu, te za postupak polisomnografije u poliklinici "Apnea" u Zagrebu. Upravno vijeće HZZO donijelo je odluku o stavljanju na liste lijekova HZZO-a 77 novih pakiranja lijekova, a riječ je o novim lijekovima, kliničkim i generičkim paralelama te dodatnim oblicima postojećih lijekova na listi.

Na Osnovnu listu lijekova stavljena su četiri nova lijeka: konestat alfa za liječenje nasljednog angioedema (HAE), lijek paklitaksel (nab) za liječenje metastatskog adenokarcinoma gušterače, lijek vedolizumab za liječenje Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa te lijek denosumab za liječenje gigantocelularnog tumora kosti kod adolescenata.

Uvršetano je i 48 oblika generičkih paralela te dodatnih oblika postojećih lijekova na listi. Također je proširena je indikacija uz lijek sunitinib koji se može primjenjivati i za liječenje GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora) u drugoj liniji liječenja te uz lijek everolimus koji se može primjenjivati i za liječenje neuroendokrinih tumora s primarnim sijelom u gušterači.

Na Dopunsku listu stavljena su 4 nova lijeka: lijek indapamid i amlodipin za liječenje arterijske hipertenzije, ulipristal acetat za liječenje mioma, lijek umeklidinij bromid za liječenje KOPB-a i lijek bromfenak za liječenje infekcija oka. Uvšteno je i 20 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi, a proširena je indikacija uz lijek budesonid koji se može primjenjivati i za liječenje mikroskopskog kolitisa.

Uz Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana u Zaboku, preventivni pregledi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji na teret sredstava HZZO-a obavljat će se i u Općoj i veteranskoj bolnici „Hrvatski ponos“ Knin, te u Općoj županijskoj bolnici Vukovar.

HZZO će bolnicama od 1. srpnja do 31. prosinca 2015. plaćati preventivne preglede i programe za što su osigurana sredstva od 500.000 kuna mjesečno.

HZZO će, navodi se u priopćenju, u ovoj godini financirati pripravnički staž za doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije provedenog javnog natječaja. U 2014. godini HZZO je pripravnički staž financirao za 992 pripravnika.

Nakon što se provede Natječaj za specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika iz obiteljske medicine za akademsku 2015/2016. godinu, HZZO će plaćati specijalizacije iz obiteljske medicine. Ponude mogu podnijeti ugovorni privatni zdravstveni radnici koji provode primarnu zdravstvenu zaštitu u djelatnosti opće/obiteljske medicine.

(Hina) xpp/ymt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙