FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EI Baku: Braća Žugaj već imaju razlog za slavlje

Autor: dlug
BAKU, 12. lipnja 2015.(Hina) - Premda hrvačka natjecanja na Europskim igrama u Bakuu još nisu počela, braća Neven i Nenad Žugaj imaju dovoljno razloga za slavlje.

Desetak dana prije početka EI Neven je postao otac malog Gabrijela, a Nenad je postao stric. Kako i Nenad ima sina Jakova uspješna 'hrvačka loza Žugaj' ima osigurane nasljednike.

"Prava fešta će biti nakon povratka iz Bakua", poručili su najuspješniji hrvatski hrvači.

Nadamo se povratku s medaljama, dodali smo. No obojica su oprezni u najavama.

"Vidjet ćemo konkurencija će biti jaka. Svi se jako dobro poznajemo. "

Neven je zbog ozljede skočnog zgloba pauzirao tri mjeseca. No uspio je pobijediti na državnom prvenstvu i izboriti se za mjesto u reprezentaciji.

"Nadam se da ozljeda nije utjecala na formu. Želim dati svoj maksimum i ispuniti neke ciljeve i zamisli pa ćemo vidjeti do kuda sam spreman ići."

Nakon Europskih igara slijedi vrhunac sezone i Svjetsko prvenstvo u Las Vegasu (7-15. rujna) na kojem će se dijeliti vize za OI u Rio de Janeiru.

"Na olimpijske igre ide prvih šest sa svjetskog prvenstva", dodao je Nenad.

No, vrlo lako se moglo dogoditi da hrvanje ispadne iz olimpijske obitelji premda je to sport s tradicijom dugom više od 3.000 godina, koji je u programu modernih Olimpijskih igara od prvih dana. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je na kongresu u Buenos Airesu 2013. odlučio da hrvanje ipak ostane u kalendaru olimpijskih igara i nakon 2016. godine.

"Nije bilo ugodno. No svako zlo za neko dobro. Bio je to šamar hrvanju, prije svega tadašnjem predsjedniku Raphaelu Martinettiju koji je vodio svjetski savez kao da mu je to hobi. Zamijenio ga je Srbin Nenad Lalović i mnogo toga se promijenilo nabolje", otkrio je Nenad Žugaj.

Završili su Športsku gimnaziju, Kineziološki fakultet, a potom su upisali Temeljnu časničku školu. Bili su časnici šest i pol godina te radili u Oružanim snagama Republike Hrvatske, gdje su dogurali do čina natporučnika. Prošle godine napustili su vojsku kako bi se posvetili hrvanju i osnovali vlastiti hrvački klub. Bili su prvaci države u svim uzrasnim kategorijama. Neven je 2005. godine uzeo prvu europsku medalju od osamostaljena Hrvatske, broncu na EP u Bugarskoj, dok je Nenad 2010. osvojio prvu svjetsku medalju, također broncu na SP u Moskvi.

Nakon toga je Neven osvojio još dvije medalje na svjetskim prvenstvima - broncu 2011. u Istanbulu, te srebro 2014. u Uzbekistanu, dok je Nenad bio treći na EP u Tbilisiju 2013. godine. Zajedno imaju pet medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, a obojica su osvojila i po dvije medalje na Mediteranskim igrama. Prošle godine su dali otkaz u vojsci, "više nije bilo sluha za naše pripreme i natjecanja", kazao je Nenad, dodavši: "Bili smo prisiljen birati i izabrali smo hrvanje".

Osnovali su klub Hrvački klub braća Žugaj i krenuli u poduzetnike. "Radimo s djecom i zadovoljni smo."

Na Europskim igrama nastupit će još četvorica naših hrvača. Ivan Lizatović (59), Danijel Janečić (66 kg), Dominik Etlinger (71 kg) i Božo Starčević (80 kg).

"Stvarno imamo dobru ekipu i to po svim kategorija. Nadam se dobrim rezultatima u Bakuu", zaključio je Nenad.

(Hina) xdl yggab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙