FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EI Baku: Na biciklima stigli iz Dubrovnika do Bakua

Autor: dlug
BAKU, 10. lipnja 2015.(Hina) - Nakon 38 dana puta i 3,600 prijeđenih kilometara kroz sedam zemalja ekipa biciklista iz zagrebačkog kluba Pedalinac stigla je u Baku.

'Pedalinci' su na put krenuli 5. svibnja iz Dubrovnika, a nakon vožnje kroz Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Grčku, Tursku, Gruziju i Azerbajdžan danas su stigli u Baku gdje su im domaćini priredili doček na 'Dovlet Bayragi Meydani' trgu ispred jednog od simbola grada, 70x35 metara velike zastave Azerbajdžana koja se vijori na 162 metara visokom stupu. Hrvatski biciklisti su izazvali veliku pažnju lokalnih medija pa ih je dočekalo mnoštvo novinara i desetak tv postaja.

"Put je prošao bez većih problema. Bilo je to egzotično putovanje koje je bilo promocija Europskih igara. Od ulaska u Azerbajdžan imali smo i pratnju policije i ekipe tamošnje biciklističke federacije," kazao je Mladen Gaćeša inicijator cijelog projekta zahvalivši se na pomoći veleposlaniku Azerbajdžana u Republici Hrvatskoj Kamilu Kasijevu.

Bila je to Gaćešina četvrta velika akcija. Prije sedam godina 'Pedalinci' su biciklima otišli na Olimpijske igre u Pekingu, 2012. na OI u Londonu, a 2014. na ZOI u Soči.

"Vožnja biciklom je idealan način da se doživi neka zemlja, njezini stanovnici, običaji i kultura," dodao je.

Ovoga puta s njim u duštvu bili Ivan Rogić, Robert Kelava, Davor Krajačić i Danac Jesper Hedegard Petersen, a na ulazu u Azerbajdžan pridružio im se i Portugalac Jorge Cristovao.

Krajačić je priznao kako je najveću krizu tijekom puta imao u Albaniji, a najviše ga je oduševila Grčka.

"Vozili smo po kiši, ledu i velikim vrućinama. Na Crnom moru nas je četiri dana prala kiša," otkrio je Krajačić, dok je Rogić dodao: "Ja nisam imao problema. Put je bio sjajno organiziran, svugdje su nas dočekivali s oduševljenjem. Čak smo bili u niz gradova na primanjima kod gradonačelnika. Da mogu po Turskoj bi vozio još šest mjeseci."

Dnevno su u prosjeku prolazili oko 100 kilometara, a svaki bicikli je imao 40-ak kilograma opreme. Dečki će se nekoliko dana odmoriti, a 16. lipnja kreću nazad. Ovoga puta zrakoplovom.

(Hina) xdl yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙