FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAMPANJA - Josipović: sustav lokalne samouprave stvoren i da se lakše pobjeđuje na izborima

Autor: ivuc
OSIJEK, 5. siječnja 2015.(Hina) - Predsjednički kandidat Ivo Josipović ocijenio je u Osijeku kako je sustav lokalne samouprave skup, neracionalan, udaljen od građana te stvoren da se zemljom ne može upravljati na kvalitetan način, pa i da se, ustvrdio je, lakše pobjeđuje na izborima, "a koji put, ako treba, i pobjeda otme".

Na radnom sastanku s gospodarstvenicima, poduzetnicima, znanstvenicima i kulturnim djelatnicima Slavonije i Baranje Josipović je ustvrdio kako je Hrvatska organizirana "kao izborna mašina, a ne kao racionalna ekonomska struktura" koja je "stvorena da na izborima proizvodi HDZ, a ne BDP", što drži jednim od ozbiljnih opstruktivnih čimbenika zbog kojega vodeći dio HDZ-a ne želi promjene.

Istaknuo je kako je većina zemalja članica Europske unije stvorila velike regije kako bi lakše dobivale novac iz europskih fondova te da je promjena koju nudi napravljena po primjerima iz Europske unije koji govore da su regionalizacija i mogućnost vođenja velikih poslova i politika na regionalnoj razini pretpostavke za privlačenje investicija i poboljšanje kvalitete života.

HDZ je kao protivnik regionalizacije, čuvar poretka iz ranih 90-ih godina, koje su bile časne kad je riječ o obrani, ali i problematične kad je riječ o pretvorbi i privatizaciji, zbog čega su bile kolijevka današnjih gospodarskih i moralnih problema, poručio je Josipović.

Odbio je tvrdnje pojedinih političara, koji su se trebali brinuti o Slavoniji, da je stvaranje regija rušenje Hrvatske te je istaknuo kako regionalizacija zemlje nije i njezina federalizacija jer u njegovu projektu izričito stoji da je Hrvatska "unitarna i jedinstvena država, ali snažno decentralizirana".

Dodao je kako primijeri iz Europske unije, poput Finske, govore o scenariju u kojem su ustavom položeni temelji dobrih i učinkovitih institucija, u kojem je ključna regionalna podjela s razumnim i funkcionalnim brojem regija, nakon čega slijede investicije i novac europskih fondova.

Kako je rekao Josipović, sadašnji sustav onemogućava napredak gospodarstva pa je jedini izlaz iz krize njegova promjena ustavnim promjenama i regionalizacijom Hrvatske.

"Ne obećavam da ćete izglasavanjem Ustava i prihvaćenjem moga programa sutra postati bogati jer nema blagostanja bez rada, ali otvaram perspektivu i govorim kako su drugi iskoristili slične projekte te poručujem kako ima nade i optimizma", istaknuo je Josipović u Osijeku.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙