FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Georgieva i Pusić: Sprečavanje zdravstvenih rizika najvažnije (šire)

Autor: djan
ŽUPANJA, 23. svibnja 2014. (Hina) - Sprečavanje zdravstvenih rizika sada je apsolutni prioritet na poplavljenim područjima i Hrvatska i EU zajedno će hitno krenuti u borbu protiv komaraca koji tu predstavljaju veliku opasnost, izjavile su u petak ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i europska povjerenica Kristalina Georgieva u Županji.

"Sprečavanje zdravstvenih rizika sada je apsolutni prioritet, a komarci su velika opasnost. Tu ćemo spojiti europske kapacitete civilne zaštite i hrvatske zrakoplove i riješavati probleme s obje strane rijeke", rekla je Georgieva.

"Komarci su velika opasnost zbog širenja zaraze. To zahtijeva hitnu reakciju, Hrvatska će osigurati avione, a EU će namo pomoći u financiranju letova i sredstvima za zaprašivanje. To je potrebno napraviti odmah", rekla je Pusić.

Pusić je rekla da očekuje humanitarnu pomoć EU-a i oko smještaja ljudi. "Neki su sada smješteni kod prijatelja, neki su po dvoranama i dok im se kuće ne očiste i ne vrate u upotrebljivo stanje, morat će biti negdje smješteni. To je pomoć koja nam treba", kazala je hrvatska ministrica.

Europska povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva izjavila je da je područje Slavonije pogodila strašna tragedija, ali i je u borbi protiv poplava ostvarena nevjerojatna mobilizacija vojske, civilne zaštite, Crvenog križa i građana. "Za to sam vrlo zahvalna jer ljudi ovdje nisu pomagali samo svoje, nego su Hrvati pomagali i Srbiji i BiH", rekla je.

"Poplave zahtijevaju veliku suradnju sada, zahtijevat će veliku suradnju u budućnosti, poplave nas spajaju i u ime Europpljana želim reći da smo od prvog dana osigurali sve što su zemlje zatražile, helikoptere, vodne pumpe...", naglasila je. "Ovdje u Hrvatskoj, jedino su trebale satelitske karte i to smo dostavili, svi u Europi se sada osjećaju kao Hrvati, kao Srbi, svi smo iz regije", dodala je Georgieva.

Naglasila je kako su u Hrvatskoj prve dvije faze u borbi s poplavom, spašavanje života i sprečavanje širenja vodene stihije, odrađene jako dobro. Sada je na redu treća faza, humanitarna. Humanitarne aktivnosti na terenu potrajat će barem nekoliko tjedana, a uključuje sanaciju, prošišćenje voda i borbu protiv zdravstvenih rizika.

Istaknula je i kako je zbog klimatskih promjena ovaj dio svijeta visokorizičan na poplave, šumske požare, zimske oluje, što zahtijeva ulaganje u pripremu i prevenciju. "Ta ulaganja su prioritet za europu", rekla je Georgieva.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙