FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donatorski sastanak za otklanjanje šteta od poplava u Srbiji

Autor: vili
BEOGRAD, 22. svibnja 2014. (Hina) - U Beogradu se u četvrtak održava međunarodni donatorski sastanak čiji je cilj prikupljanje pomoći za otklanjanje i ublažavanje posljedica katastrofalnih poplava koje su u posljednih sedam dana diljem Srbije nanijele velike štete u infrastrukturi i gospodarstvu i odnijele najmanje 27 žrtava.

Srbijanska vlada priopćila je da će premijer Aleksandar Vučić i resorni ministri upoznati potencijalne donatore s razmjerama poplava kakve nisu zapamćene u posljednjih 120 godina, otkad u Srbiji traju hidrometeorološka mjerenja.

Potencijalni donatori bit će akreditirani predstavnici diplomatskog zbora i međunarodnih financijskih organizacija u Srbiji, a ministrica bez portfelja, zadužena za europske integracije, Jadranka Joksimović kaže da nije riječ o "pravoj donatorskoj konferenciji" jer zasad postoje samo preliminarne procjene štete.

Osim zemalja Europske unije i finacijskih organizacija poput Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Međunarodnog monetarnog fonda, donatorskom sastanku naočit će i predstavnici zemalja iz cijelog svijeta, objasnila je ministrica Joksimović.

Do sada je, kako izvješćuje Radiotelevizija Srbije, sudjelovanje na donatorskom sastanku potvrdilo izaslanstvo EU u Srbiji, veleposlanstva SAD, Njemačke, Ruske Federacije, predstavnici Svjetske banke, Europske investicijske banke.

Ruski veleposlanik Aleksandar Čepurin ocijenio je da u pružanju pomoći postoje tri koraka - brzo reagiranje kojim se smanjuje broja žrtava, pružanje humanitarne pomoći jer je veliki broj ljudi napustio svoje kuće, i na kraju - renovoranje svega što je u poplavi srušeno ili uništeno.

U Srbiji zasad postoje samo preliminarne procjene štete i nagovještaji da će se mjeriti "stotinama milijuna eura" jer će samo Elektroprivreda Srbije, kako je rečeno, izgubiti više od 200 milijuna eura budući je, među ostalim, potpuno poplavljen i ugljenokop s kojeg se još dugo ne može koristiti ugalj za termoelktrane.

Istodobno se, po tvrdnjama čelnika Elektroprivrede Srbije, posljednjih dana oko 500.000 eura dnevno troši na uvoz struje jer ne radi jedan blok termoelektrane Nikola Tesla, a za trećinu je smanjena proizvodnja u hidroelektranama koje zbog izuzetno visokog vodostaja rijeka moraju ispuštati vodu.

Detaljnije procjene štete počet će čim se voda povuče, najavili su srbijanski dužnosnici.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙