FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Srbiji do sada uništeno 200 tona leševa životinja stradalih u poplavama

Autor: jsta
SUBOTICA, 21. svibnja 2014. (Hina) - U kafilerijama u Srbiji do sada je uništeno oko 200 tona leševa životinja stradalih zbog katastrofalnih poplava, od čega 169 tona u kafileriji "Energo zelena" u srijemskom mjestu Inđija, priopćeno je u srijedu prigodom posjeta tome mjestu srbijanske ministrice poljoprivrede Snežane Bogosavljević-Bošković i načelnice veterinarske inspekcije Sanje Čelebićanin.

"Leševi životinja prerađuju se u mesno koštano brašno prve kategorije koje se koristi kao gorivo u pećima s izuzetno visokim temperaturama od 800 do 1.000 stupnjeva i u tehničku masnoću, koja također koristi u tehničke svrhe", izjavila je s tim u vezi Sanja Čelebićanin, prenosi agencija Tanjug.

Predstavnice državnih tijela su u sklopu obilaska više mjesta u Srbiji posjetile i kafileriju "Energo zelena" u Inđiji kojoj je srbijanska vlada odobrila da se, pod posebnim uvjetima, prerade životinje uginule u katastrofalnim poplavama koje su zadesile proteklih dana Srbiju, ali i Republiku Srpsku i BiH.

U Srbiji trenutačno postoje tri kafilerije u kojima se mogu uništavati leševi životinja, a kafilerija u Inđiji ima najveće kapacitete, dok su manje dvije u Somboru i mjestu Ćuprija.

Srbijanska ministrica poljoprivrede ranije je upozorila građane da ne uklanjaju sami uginule životinje, jer je to posao u nadležnosti veterinarski službi.

Ona je rekla da informacije o uginulim životinjama neprekidno pristižu i da nema točnih podataka koliko je životinja stradalo.

"Radi se o jako velikom broju uginulih životinja, nemamo točnu procjenu, ali je šteta u stočarstvu ogromna", rekla je ministrica.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙