FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD će pomoći Srbiji u saniranju šteta od poplava

Autor: vili
BEOGRAD, 21. svibnja 2014. (Hina) - Predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti poručio je danas u Beogradu da je ta banka spremna surađivati sa Srbijom, a kao najvažni posao koji očekuje srbijanske vlasti nakon katastrofalnih poplava koje su posljednjih dana pogodile zapadne i središnje dijlove Srbije istaknuo je obnovu infrastrukture cesta, sustava za za opskrbu hranom i vodom, te električnom energijom.

Chakrabarti je u srijedu započeo trodnevni posjet Srbiji razgovorom s premijerom Aleksandrom Vučićem koji je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji izjavio da će Beograd u idućih nekoliko tjedana imati plan obnove, ali i ukupnog razvoja zemlje i naglasio kako Srbija od EBRD očekuje potporu u nastojanjima da čim prije sanira posljedice poplava.

Chakrabarti je već za četvrtak najavio radni sastanak dužnosnika EBRD i predstavnika srbijanske vlasti.

"Zaista imamo razne načine i ideje kako bismo mogli pomoći i pritom imamo u vidu i preraspodjelu nekih sredstava", najavio je Chakrabarti.

Njegov je domaćin Alekksandar Vučić istaknuo da će srbijanski dužnosnici s EBRD zajednički surađivati u kreiranju poslovne klime, u čemu također očekuje veliku pomoć ove financijske institucije.

"Želimo slijediti primjer Poljske", rekao je Vučić, upozorivši da da će, unatoč velikoj pomoći koja je najavljena iz EU, Rusije, Ujedinjenih Emirata i drugih zemalja, to ipak biti tek 20 do 25 posto od onoga što je Srbiji potrebno da bi otklonila posljedice nesreće.

Kako se navodi, EBRD je u zemlje zapadnog Balkana i Hrvatsku u 2013. godini uložio više od 1, 2 milijardi eura, kroz 80 projekata i očekuje se ista razina investicija i u ovoj godini.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙