FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Kotromanović i general Lovrić: vojska radi danonoćno

Autor: Smiljanka Škugor Hrnčević
ZAGREB, 19. svibnja 2014. (Hina) - Ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (OS) general zbora Drago Lovrić, obišli su danas poplavljena slavonska područja, Drenovce, Gunju, Posavske Podgajce i Županju i poručili da nešto više od tisuću pripadnika Oružanih snaga rade danonoćno i pomažu koliko mogu.

Pripadnici Oružanih snaga rade danonoćno, a napravit ćemo plan radova i nakon što se voda povuče. Naši vojnici, pripadnici inženjerijskih postrojbi, pomoći će u sanaciji terena, cesta i nasipa, rekao je ministar Kotromanović. Dodao je da će se na prijedlog vojske, MORH-a i OS RH u internoj akciji prikupljati dragovoljni prilozi za stanovnike najugroženijih područja Slavonije.

General Lovrić naveo je da su danas pripadnici OS RH evakuirali posljednjih 15 ljudi iz Gunje i pet osoba iz Rajeva Sela. Teško je reći je li evakuacija u potpunosti završila jer može biti da je netko ostao, ali Hrvatska vojska će pretražiti sve kuće i nijedna osoba neće biti ostavljena", poručio je. Dodao je da Oružane snage imaju sva potrebna sredstva za spašavanje te da će evakuirati i stoku.

Na ugroženim područjima angažirano je 1064 pripadnika OS RH.

U Slavonskom Šamcu ih je 118, a u Slavonskom Brodu 106. Na području Županje ih je 28. Njih 40 angažirano je u Drenovcima na punjenju vreća i nadzoru nasipa, dok u Posavskim Podgajcima njih 20 radi na sanaciji i uređenju nasipa. U Babinoj Gredi angažirana su petorica pripadnika na uređenju nasipa, dok u Gunji njih 32 evakuira ljude i stoku, a isto toliko ih je angažirano na sanaciji i uređenju nasipa.

Na ugroženim područjima u Slavoniji angažirana su i dva helikoptera HRZ i PZO-a s posadama, koji izviđaju poplavljena područja Vukovarsko-srijemske županije.

Na području Okučana angažirana je cisterna za opskrbu vodom, a na području Županje (Otok, Cerna i Gradišće) OS su postavile tri poljske kuhinje.

S dva teretna vozila OS-a danas je prevezena humanitarna pomoć Crvenog križa iz Zagreba u Vinkovce, a tegljač je prevezao 15.000 litara flaširane vode iz vojarne u Velikoj Buni u vojarnu "Bosut" u Vinkovcima, priopćeno je večeras iz Ministarstva obrane.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙