FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekinuti maratonski sjevernoirski pregovori

Autor: mtau
BELFAST, 31. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Maratonski pregovori između vođa sjevernoirske katoličke i protestantske zajednice prekinuti su u utorak bez dogovora kojim se željelo smanjiti napetosti zbog kojih je ova godina bila godina najtežih prosvjeda u posljednjem desetljeću.

Američki diplomat Richard Haass zadužen za pregovore kazao je da pet najvećih stranka u Sjevernoj Irskoj nije uspjelo postići dogovor tijekom 18 sati pregovora koji su završili ujutro, a bili su kulminacija šestomjesečnih napora.

Nije određen datum za nastavak pregovora, koji su odgovor na ulično nasilje i napade militantnih skupina, najintenzivnije od dogovora o miru i podjeli vlasti iz 1998. Tim dogovorom okončana su tri desetljeća nasilja između probritanskih protestanata i katolika koji se zalažu za ujedinjenje s Irskom.

"Bilo bi lijepo izaći noćas i reći da je svih pet stranka potpisalo tekst. Nismo uspjeli", rekao je Haass, predsjednik američkog Vijeća za vanjske odnose, i bivši savjetnik predsjednika Georgea W. Busha za Sjevernu Irsku.

Rekao je kako se nada da će daljnji pregovori dovesti do toga da će neke stranke potpisati nacrt dogovora, a da će ostale poduprijeti njegove veće dijelove.

Haass je rekao da se stranke nisu uspjele dogovoriti o kontroverznom pitanju oko zastava u Sjevernoj Irskoj.

Deseci policajaca ozlijeđeni su tijekom tjedan dana prosvjeda ranije ove godine koji su buknuli nakon odluke o smanjenju broja dana tijekom kojih britanska zastava vijori nad gradskom vijećnicom u Belfastu.

(Hina) xmaš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙