FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi dan summita EU će potvrditi početak pregovora sa Srbijom

Autor: svuk
BRUXELLES, 20. prosinca 2013.(Hina) - Čelnici zemalja članica EU-a nastavili su u petak summit na kojem će potvrditi da Srbija može započeti pristupne pregovore sljedeći mjesec te raspravljati o odnosima s Ukrajinom.

Šefovi država ili vlada 28 zemalja članica potvrdit će zaključke o proširenju koje su ranije ovog tjedna usvojili ministri vanjskih poslova. Oni su zaključili da Srbija započne pregovore u siječnju, a predstojeće grčko predsjedništvo najavilo je da će se prva međuvladina konferencija održati 21. siječnja.

Albaniji će biti obećano da će dobiti kandidatski status do lipnja sljedeće godine ako nastavi sa sadašnjim reformskim naporima.

U pregovaračkom okviru, unutar kojeg će se voditi pregovori sa Srbijom, EU je istaknula da od Srbije očekuje da nastavi s "vidljivim i održivim poboljšanjem odnosa s Kosovom", te da taj proces "treba dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova u obliku pravno obvezujućeg sporazuma do kraja pregovaračkog procesa".

Pitanje normalizacije odnosa s Kosovom EU će razmatrati u okviru poglavlja 35 - Ostala pitanja. O tome poglavlju inače nikad nijedna zemlja nije vodila pregovore, ono se otvaralo i zatvaralo na kraju pregovora i njega se stavljaju odredbe koje ne spadaju ni u jedno drugo poglavlje.

Sada u slučaju Srbije to će poglavlje biti otvoreno na samom početku, a zatvoreno tek na kraju pregovaračkog procesa. Pitanje normalizacije odnosa s Kosovom bit će tretirano i u drugim relevantnim poglavljima.

Pregovarački okvir sadrži cijeli niz osigurača kojim se Unija osigurala kako bi u svakom trenutku mogla vršiti pritisak na Srbiju u pogledu odnosa s Kosovom, kao i u pogledu napretka u ključnim poglavljima Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Čelnici će razgovarati i o odnosima s Ukrajinom, koja je prošli mjesec odbila potpisati sporazume o tješnjoj suradnji s Unijom i umjesto toga okrenula se Rusiji. U zakljčcima summita očekuje se da će čelnici poručiti Ukrajini da su i dalje spremni potpisati te sporazume ako Kijev pokaže volju da želi surađivati s EU-om. Također će izraziti solidarnost s Ukrajincima, koji su proteklih dana prosvjedovali zbog odluke vlade da odbaci sporazume s Unijom.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙