FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 30. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

MOSKVA

Najmanje 16 ljudi je ubijeno, a više desetaka je ranjeno u nedjelju kada je bombašica samoubojica aktivirala eksploziv na kolodvoru u Volgogradu, što izaziva strahovanja za sigurnost na Olimpijskim igrama u veljači 2014. u Sočiju. Napad u Volgogradu osudili su svjetski čelnici, dok su diljem zemlje uvedene pojačane mjere sigurnosti. Eksplozivna naprava je aktivirana oko 13 sati po lokalnom vremenu. Prema prvim procjenama aktivirala ga je žena samoubojica, navelo je rusko istražno povjerenstvo u priopćenju i najavilo pokretanje istrage zbog terorističkog atentata. Ta strašna eksplozija aktivirana je na ulazu na kolodvor, u blizini detektora za metal, gdje se nalazilo puno putnika, precizira se u priopćenju. Snaga bombe bila je ekvivalentna eksploziji 10 kilograma TNT-a, rekli su istražitelji.

JERUZALEM

Izrael je zaprijetio pooštrenjem napada na Libanon u slučaju novih raketnih napada iz te zemlje, nakon što je na napade u nedjelju ujutro odgovorio salvom granata. Prema UN-u izraelsko topništvo je ispalilo 32 granate na zonu iz koje su ispaljene rakete, na jugu Libanona. S obje strane projektili su pali u nenaseljne zone i nisu izazvali ni žrtve ni štete. "Nećemo tolerirati napade iz Libanona na naš teritorij. Smatramo da su libanonska vlada i vojska odgovorne za napade u nedjelju ujutro", naveo je izraelski ministar obrane Moshe Yaalon u priopćenju. Izraelski premijer Benjamin Netayahu je za napade osumnjičio libanonski šijitski pokret Hezbolah.

RIJAD

Francuski predsjednik Francois Hollande obvezao se na konferenciji za novinare u nedjelju u Rijadu da će opskrbiti oružjem libanonsku vojsku, pošto je Saudijska Arabija najavila da će Libanonu donirati tri milijarde dolara za kupnju oružja. Hollande je nakon razgovora sa saudijskim kraljem Abdulahom izjavio da će "ispuniti zahtjeve koji su im upućeni", kako bi se naoružala libanonska vojska i podržao libanonski predsjednik Michela Sleimana. Sleimane je u nedjelju rekao da se Rijad obvezao dodijeliti tri milijade dolara slabo opremljenoj libanonskoj vojsci kako bi mogla kupiti francusko oružje. "Radi se najvećoj pomoći u povijesti Libanona i libanonske vojske", rekao je predsjednik Sleimane i dodao da o toj pomoći razgovaraju saudijski kralj i francuski predsjednik.

RIM

Potres magnitude 4,9 stupnja Celzija zabilježen je u nedjelju poslijepodne sjeverozapadno do Napulja, doznaje se od Državnog geofizičkog i vulkanološkog instituta. Potres, koji prema prvim podacima nije izazvao veće štete, osjetio se na cijelom jugu Italije. Epicentar potresa je bio na dubini od 10,5 km u pokrajini Caserte. Državna vatrogasna uprava je obznanila da njihove intervencije nisu bile potrebne. Stanovnici Napulja su izašli na ulice, prema snimkama talijanskih medija.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙