FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 29. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB -Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću zatražio je smjenu ministra obrazovanja Željka Jovanovića, promjenu "rušilačke politike" prema obrazovanju te uspostavu socijalnog dijaloga sa svim sudionicima u obrazovnom sustavu, uključujući i sindikate. Nakon prošlotjednog otkazivanja kolektivnih ugovora za cijeli sustav obrazovanja, Sindikat je danas u otvorenom pismu premijeru Milanoviću upozorio na neke poteze ministra Jovanovića koje smatraju neprihvatljivima, te očekuju premijerovu reakciju i ministrovu smjenu. Tako ističu da je ministar Jovanović zatražio od ravnatelja osnovnih i srednjoškolskih ustanova da se zaposlenicima ne isplate plaće ili dio plaća za studeni. Posljedično, neki učitelji na zamjenama uopće nisu primili plaću za taj mjesec, a mnogim zaposlenima u učeničkim domovima one su smanjene i do 1800 kuna, navode iz sindikata. U kontekstu izmjena Zakona o kaznenom postupku kažu kako se može zaključiti da je u Hrvatskoj neisplata plaća kazneno djelo samo za pojedince, ali ne i za državu. Istiću da su posebno razočarani izostankom premijerove reakcije na Jovanovićeve poteze, ali i time što, kako ocjenjuju, "bez imalo sumnje prihvaća sve što mu ministar Jovanović servira o pregovorima za izmjene granskih ugovora u obrazovanju i bez razmišljanja donosi odluke o jednostranim otkazima tih ugovora"

ZAGREB - Stranka Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) izvijestila je danas kako na iduće izbore za EU parlament u svibnju 2014., ali i na nacionalne parlamentarne izbore izlazi samostalno, te ni s kim neće koalirati. Potaknuti medijskim špekulacijama o mogućoj suradnji ORaH-a s postojećim strankama ili strankama u nastajanju, iz te su stranke oštro demantirali takve insinuacije koje, kako navode u priopćenju, zbunjuju članove i simpatizere ORaH-a. Podsjećaju da je predsjednica stranke Mirela Holy u više navrata u posljednja dva mjeseca naglašavala da je prioritet ORaH-a u sljedeće dvije godine "političko pozicioniranje stranke, dizanje vidljivosti i političke prepoznatljivosti ORaH-a u hrvatskoj javnosti". A to, ističu, podrazumijeva i samostalni nastup stranke na izborima. U priopćenju se naglašava da je ORaH stranka tzv. 'zelene ljevice'. Dodaju da je povezivanje ORaH-a s neoliberalnim strankama ili inicijativama koje iskazuju ambiciju postati strankama, a čije programsko-političke i organizacijsko-političke platforme (usprkos njihovoj velikoj prisutnosti u medijima) još uvijek nikomu nisu poznate - nekorektno i neozbiljno.

RAB - U kinu na otoku Rabu održana je danas predstava „Profesor Baltazar – Put oko svijeta“, kojom je Ministarstvo kulture RH u suradnji s Kazalištem Tvornica lutaka iz Zagreba, u zadnjim danima ove godine razveselilo djecu na četiri hrvatska otoka. Nakon malih Rabljana, djeca Paga, otoka Prvića te otoka Zlarina, u okviru Projekta „Profesor Baltazar – prijatelj otočke djece“ ugošćuju poznate profesionalne izvođače dječjeg kazališta, Marija Kovača kao Baltazara, Filipa Djetelića kao pticu Toni i Petru Radin kao smetlaricu Suntu, izvijestili su iz zagrebačkog Kazališta Tvornica lutaka. Ministarstvo kulture već desetak godina prepoznaje projekte nezavisnog Kazališta Tvornica lutaka u njegovu radu s otočkom djecom, a u realizaciji projekta „plovećeg teatra“ pomažu mjesna samouprava otočkim školama, kino dvoranama, navode iz Tvornice lutaka.

SPLIT - Osamdeset godišnji muškarac poginuo je pri padu s trećeg kata zgrade u splitskoj četvrti Meje, javila je splitska policija. Nesreća se dogodila u 12,30 sati, u Mihanovićevoj ulici, a 80-godišnjak je u pao s trećeg kata na mjestu umro. Policija na mjestu događaja obavlja očevid i utvrđuje uzroke i okolnosti nesreće.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙