FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 26. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

PAKRAC - Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je danas pakračku bolnicu te poručio Pakračanima da ne trebaju strahovati od spajanja pakračke bolnice s požeškom od 1. siječnja 2014., jer će to omogućiti bolje iskorištavanje opreme i ljudskih kapaciteta, a specijalisti iz Požege dolazit će u Pakrac. "Do sada su pacijenti morali putovati u Požegu ili Bjelovar, Slavonski Brod ili Zagreb, a od Nove godine će postepeno specijalisti dolaziti njima", istaknuo je ministar Ostojić u pakračkoj bolnici. Bolnicu je obišao zajedno sa svojim zamjenika Marijanom Cesarikom i saborskim zastupnikom Zdravkom Ronkom, u pratnji sanacijskih upravitelja požeške i pakračke bolnice Željka Glavića i Krunoslava Kelemena. Ministar zdravlja poručio je kako je spajanje bolnica uobičajeni postupak te da je posljednih pet godina, primjerice u Njemačkoj spojeno 129 bolnica, a u Francuskoj 99. Ocijenio je kako je spajanje pakračke i požeške bolnice još jedan od pozitivnih, preslikanih modela Ostojić je podsjetio da se u pakračkoj bolnici ove godine rodilo oko 450 djece, a u požeškoj 500 te da će odjeli ginekologije i porodništva te pedijatrije biti organizirani kao i dosad, a da većih promjena ne bi trebalo biti ni na odjelima kirurgije i interne. Na novinarsko pitanje što će biti s 250 zaposlenika medicinske i nemedicinske struke pakračke bolnice, Ostojić je odgovorio kako očekuje da ravnatelji bolnica naprave točan i jasan plan. "Što se tiče nezdravstvenih djelatnika, očekujem od dosadašnjeg ravnatelja Krunoslava Kelemena i ravnatelja Požeške bolnice Željka Glavića da naprave točan i jasan plan nezdravstvenih djelatnika. Moraju se preklopiti podaci i vidjeti njihova iskorištenost, kao i liječnika".

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila je da će projekt e-građani, koji će građanima omogućiti da poslove s državom obavljaju elektroničkim putem, početi na proljeće iduće godine. Taj je projekt trebao početi od 1. siječnja 2014., ali zbog nedostatka novca s projektom će se kasniti i početi će na proljeće, rekla je večeras za dnevnik RTL Danas potpredsjednica Vlade Opačić. "Nažalost ćemo morati još malo pričekati. Cijeli projekt je gotov, međutim, imali smo problema s financijskim sredstvima, vi znate da smo ove godine imali veliki deficit. Nažalost, falilo nam je novaca i nadam se da ćemo sada od siječnja imati te novce u novom proračunu i da ćemo krenuti s tim projektom. Što znači, negdje, da bismo do proljeća mogli imati i e-građane u početnoj funkciji", naglasila je. RTL neslužbeno doznaje da za taj projekt nedostaje oko 10 milijuna kuna, no kako se nešto i napravilo, pa Ministarstvo socijalne politike i mladih sada zna sve o svojim korisnicima, a nakon Nove godine kreće se i s novim poreznim obrascem.

ZAGREB - Ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako je predsezona, a pogotovo posezona i ove godine pokazala rast, što je jedan od glavnih ciljeva, naglasivši mjesec listopad s rastom od šest posto. Lorencin je večeras za RTL-a Danas govorio o uspješnoj turističkoj sezoni te planovima za iduću godinu. Vezano za ovogodišnje turističe rezultate kojima 'pečat daju' završni blagdanski rezultati, ministar turizma rekao je kako su oni svakako obećavajući. "Predsezona, pogotovo posezona pokazala je i ove godine, pogotovo mjesec listopad s rastom od šest posto, da i ovi pred i posezonski mjeseci isto tako polako bilježe rast što nam je jedan od glavnih ciljeva", dodao je. "Što se tiče 2013. godine - četiri posto više noćenja, 5,5 posto više dolazaka - to je bilanca, podaci prema kojima idemo i koji će najvjerojatnije biti zaključni", rekao je Lorencin. "Što se tiče konačne zarade vjerujem da ćemo prijeći sedam milijardi eura, odnosno, prometa, ne zarade; međutim moramo se još malo strpiti kako bi HNB objavila svoje rezultate koji su konačni i po kojima se ravnamo. Ukoliko se rukovodimo pokazateljima koje je dala Porezna uprava, a ti podaci su se podudarali s podacima HNB-a, onda će možda i taj porast u financijskom smislu biti oko 9 do 10 posto", dodao je.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić uzvratio je čestitku predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki u povodu svetkovine Božića i Nove godine, izvijestio je večeras Tiskovni ured HBK. „Sa zahvalnošću sam primio Vašu čestitku u povodu našega velikog kršćanskog blagdana Božića u kojoj izričete i dobre želje za nastupajuću 2014. godinu. Naša drevna božićna pjesma, 'Svim na zemlji mir veselje!' odjekivat će u crkvama, na trgovima i u obiteljima diljem Lijepe Naše. Mir je, naime, jedna od temeljnih ljudskih vrjednota. A veselje, radost i čežnja za mirom usađena je u dušu svakoga bića. Ona ispunja čovjeka vedrinom, otvara njegov um i srce za potrebe drugih i razvija osjećaj pravoga bratstva", ističe nadbiskup Puljić. Podsjeća da u "ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan mira, koji se obilježava 1. siječnja 2014., papa Franjo naglašava kako je bratstvo i otvorenost prema drugima temelj i put mira. U srcu svakog muškarca i žene, veli on, 'prebiva želja za puninom života, koja uključuje nezatomljivu čežnju za bratstvom kao bitnom dimenzijom čovjeka, i zaključuje kako je 'bez bratstva nemoguće graditi pravedno društvo i postojan i trajan mir. A bratstvo se najprije uči u krilu obitelji koja je njegov izvor, te samim tim temelj i pravi put mira'. Papa nas, dakle, vraća korjenima, našim obiteljima i našem zajedništvu", navodi nadbiskup Puljić.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙