FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina pozvala na prekid sukoba u Južnome Sudanu

Autor: vmrs
PEKING, 25. prosinca 2013. (Hina) - Kina je pozvala sve strane u južnosudanskome sukobu da prestanu s borbama, objavilo je u srijedu kinesko ministarstvo vanjskih poslova u vrijeme kad je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo plan po kojem će se gotovo udvostručiti broj pripadnika mirovnih snaga u najnovijoj svjetskoj državi.

U sukobu u Južnom Sudanu poginulo je više stotina ljudi, a 45 tisuća civila traži zaštitu u bazama UN-a. Nasilje je izbilo u glavnome gradu Jubi 15. prosinca i brzo se proširilo i podijelilo zemlju po etničkoj liniji.

Zbog sukoba je stradala i proizvodnja nafte koja donosi 98 posto prihoda te zemlje. Kineska državna naftna kompanija, glavni ulagač u Južnome Sudanu, morala je evakuirati dio radnika.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju kaže kako je zamjenik ministra Zhang Ming rekao da Kina pozorno prati sukob i posljedice na susjedne zemlje.

"Kao južnosudanski prijatelj i partner, Kina poziva sve strane... da odmah prekinu s neprijateljstvima i što prije počnu pregovore", prenosi priopćenje Zhangove riječi sa sastanka s diplomatima iz zemalja Istočnoafričke međuvladine organizacije za razvoj (IGAD), sedmočlanoga tijela u kojem su između ostalih i Sudan i Kenija.

Zhang je istaknuo i da Kina podupire IGAD-ovo slanje posredničkoga tima u Južni Sudan.

(Hina) xvm ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙