FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjaci spriječili rušenje spomen kuće u Višegradu

Autor: zkre
MOSTAR, 24. prosinca 2013. (Hina) - Pripadnici vjerskih i stradalničkih udruga Bošnjaka iz BiH spriječili su u utorak rušenje spomen kuće u Višegradu u kojoj je tijekom rata spaljeno 65 civila, te su onemogućili vlasti Republike Srpske da izbrišu natpis kako je nad Bošnjacima počinjen genocid koji je istaknut na spomeniku na obližnjem groblju.

Po nalogu građevinske inspekcije Republike Srpske u utorak je trebala biti srušena kuća u Pionirskoj ulici u Višegradu ukoliko se ne izgradi u prvobitnom obliku, no predstavnici Islamske zajednice i članice udruge Žena - žrtva rata su svojim tijelima onemogućili prilazak inspekciji.

Nedugo nakon toga na groblju Stražište nedaleko Višegrada predstavnici obitelji žrtava predvođeni predsjednicom udruženja Žena žrtva rata Bakirom Hasečić i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u BiH Bilalom Memiševićem spriječili su uklanjanje spomen obilježja na kojemu piše da je nad Bošnjacima tijekom posljednjeg rata počinjen genocid. Upozorili su da će svaki ulazak predstavnika vlasti u groblje smatrati nasiljem.

Ured visokog međunarodnog predstavnika i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju jučer su zajednički pozvali vlasti u Višegradu da ne ruše spomen obilježje za ubijene Bošnjake.

„Ako ovo bude provedeno, to bi moglo biti shvaćeno kao veoma negativan korak koji podsjeća na neke od najtežih dana u povijesti ove zemlje“, priopćile su dvije međunarodne organizacije u BiH.

Haaški sud osudio je 2012. na doživotnu kaznu zatvora Milana Lukića, a Sredoja Lukića na 27 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Višegradu. Oni su, uz ostale, u lipnju ugurali u kuću u središtu Višegrada 65 bošnjačkih civila, među kojima je bilo i 17-ero djece, te su ih žive zapalili. One koji su pokušali pobjeći su ubili iz vatrenoga oružja.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙