FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Direktor nuklearke Krško o djelovanju nakon remonta

Autor: lfia
LJUBLJANA, 23. prosinca 2013.(Hina) - Nuklearna elektrana Krško, čiji se redovni godišnji remont ove jeseni produljio za dva tjedna zbog problema s odlomljenom gorivom šipkom u reaktorskoj posudi, sada djeluje punim kapacitetom i stabilno, a njezino je poslovanje u okviru gospodarskog plana i planiranih troškova, rekao je u ponedjeljak na uobičajenoj predbožićnoj konferenciji za novinare direktor nuklearke Stane Rožman.

Nuklearka je u okviru izvedenog remonta značajno tehnološki nadograđena i osuvremenjena, a zbog produljenog remonta proizvest će 5,3 posto manje električne energije nego da nije bilo anomalije na nuklearnom gorivu, naveo je Rožman, ponmovivši da prilikom uklanjanja tog problema u nuklearci nije bilo nikakvih sgurnosnih problema i da je to proteklo bez utjecaja na okoliš.

Rožman je dodao da je nadzorni odbor nuklearke već potvrdio glavne dokumente za njeno poslovanje i djelovanje u idućoj godinji, a riječ je o gospodarskom planu i petogodišnjem planu investiranja koji se svake godine revidira.

Kao ključne među predviđenim investicijama naveo je ulaganje u sigurnost djelovanja nuklearke, poboljšanja iskoristivosti njenih kapaciteta te rješenja za odgovarajuće radioaktivnog otpada. Uz to, investirat će se i u plan sigurnosne nadgradnje koji do kraja 2018. godine predviđa pet većih investicijskih zahvata.

V nuklearci Krško planiraju i gradnju tzv. suhog skladišta za istrošeno gorivo, povećanje poplavne sigurnosti tzv. nuklearnog otoka i rekonstrukciju operativno-potpornog centra elektrane. Za sve zahvate na modernizaciji godišnje će se prosječno namijeniti 30 milijuna eura, naveo je Rožman novinarima, upozorivši i na kašnjenje u realizaciji skladišta za trajno pohranjivanje srednje i nisko radioaktivnog otpada, s obzirom da je sadašnje privremeno gotovo puno.

Što se tiče gradnje drugog bloka nuklearke, Rožman je rekao da u tom pogledu ove godine nije bilo novih poteza. Nositelj projekta planiranja te gradnje, tvrtka Gen energija, sada zaključuje geološko istraživanje terena i tektonske osjetljivosti područja, naveo je Rožman.

Kad je riječ o produljenju životnog vijeka nuklearke na 60 godina, odnosno do 2043,, Rožman je istaknuo da u skladu sa zakonodavstvom za područje nuklearne sigurnosti imaju "praktično završena" dva značajna upravna postupka koji omogućavaju planiranje nastavka rada i nakon sazvršetka sada planiranog životnog vijeka nuklearke.

Nuklearka je tako dobila dozvolu za djelovanje u kojoj ne piše vremensko ograničenje, ali istodobno postavlja kao uvjet ispunjavanje određenih obveza, dodao je Rožman.

Druga dozvola odnosi se na potvrdu programa održavanja nuklearke koji se provode jer je starija od 30 godina, a tiče se starenja rotirajuće i pasivne opreme, dodao je Rožman.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙