FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: 450 članova Muslimanskog bratstva štrajka glađu

Autor: vrad
KAIRO, 23. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Egipatsko Muslimansko bratstvo priopćilo je u ponedjeljak da je više od 450 njegovih članova u zatvoru počelo štrajk glađu u znak prosvjeda protiv zatvaranja, a među njima je nekoliko bliskih suradnika islamističkog predsjednika Muhameda Mursija kojega je vojska svrgnula s vlasti početkom srpnja.

"Više od 450 političkih zatvorenika, pripadnika Muslimanskog bratstva, počelo je štrajk glađu kako bi upozorili na neljudsko postupanje s njima u zatvoru", ističe na svom računu na Twitteru bratstvo, koje je izloženo gruboj represiji.

Nove vlasti koje zapravo predvodi vojska počele su nakon Mursijeve smjene 3. srpnja represivnu kampanju u kojoj je do danas poginulo više od tisuću ljudi a tisuće su uhićene.

Poput Mursija, gotovo cijelo čelništvo bratstva osnovanog prije 85 godina, trenutačno je iza rešetaka i izloženo je progonu, napose zbog pogibije prosvjednika, Mursijevih protivnika.

"Mnogim članovima Muslimanskog bratstva, političkim zatvorenicima, zabranjeni su posjeti članova njihove obitelji, onemogućavaju im se pravna pomoć i medicinska njega i žive u pretrpanim ćelijama u nehigijenskim uvjetima", upozorava bratstvo na Twitteru.

Među štrajkašima glađu su, kako navodi bratstvo, Khairat al-Chater, zamjenik Vrhovnog vođe bratstva i moćni blagajnik islamističkog pokreta, Essam el-Erian, čelnik bratstva, Mohamed Beltagi, bivši parlamentarni zastupnik i Essam al-Haddad, Mursijev savjetnik u vrijeme dok je ovaj bio predsjednik.

Vojska je smijenila Mursija 3. srpnja nakon velikih prosvjeda u kojima su sudionici optuživali islamističkog predsjednika da ne zna upravljati zemljom i da služi samo interesima bratstva.

Nakon toga je sve više optužaba protiv članova i čelništva Muslimanskog bratstva, utjecajnog pokreta, veoma dobro organiziranog u Egiptu, koji je pobijedio na svim izborima održanim nakon narodne pobune kojom je u veljači 2011. s vlasti srušen Hosni Mubarak.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙