FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustupljen materijal za spomen postav Domovinskog rata u Rijeci

Autor: dsil
RIJEKA, 23. prosinca 2013. (Hina) - U sjedištu Primorsko-goranske županije danas je potpisan ugovor o preuzimanju i korištenju materijala vezanog uz Domovinski rat između Hrvatskog časničkog zbora i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja a taj materijal će činiti dio građe budućeg spomen postava Domovinskog rata ovoga muzeja.

Ugovor su potpisali predsjednik Saveza Hrvatskog časničkog zbora Primorsko-goranske županije Stanislav Linić i ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Margita Cvijetinović Starac. Linić je kazao da Domovinski rat polako pada u zaborav te da je zadaća HČZ-a da to spriječi. Ustupanje tog materijala je početak široke akcije prikupljanja materijala, naveo je.

Cvijetinović-Starac izvijestila je da su u tijeku radovi na uređenju prostora budućeg spomen postava koji se planira otvoriti 2014. godine.

Uz uređenje prostora pokrenuto je intenzivno prikupljanje građe, kazala je. Ravnateljica je istaknula da je važnost te zbirke u tome što će budućim naraštajima prenijeti istinu o važnom segmentu hrvatske povijesti.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ovom prigodom je kazao kako je svrha stvaranja spomen postava upravo u tomu da se primjereno obilježi značenje Domovinskog rata i ljudi koji su kao branitelji sudjelovali u njemu. Taj prostor će biti namijenjen onima koji su u ratu sudjelovali, obiteljima poginulih branitelja ali i svim ostalim građanima kako bi se upoznali s pravom istinom, rekao je župan.

U materijalu koji ustupa HČZ su ratne odore iz vremena rata, ratne oznake i amblemi postrojbi, ratni zemljovidi te planovi operacija "Oluja" i "Bljesak", hrvatska zastava s potpisima branitelja iz razdoblja dolaska prvih braniteljskih postojbi iz Rijeke u Gospić 1991. godine, zaplijenjena vojna dokumentacija i oznake JNA i milicije tzv. SAO krajine te dijelovi oružja.

Dio materijala ustupila je i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula" iz Rijeke.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙