FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Branili smo domovinu", Ivice Radoša i Zorana Šanguta

Autor: tdel
ZAGREB, 21. prosinca 2013. (Hina) - Knjiga Zorana Šanguta i Ivice Radoša "Branili smo Domovinu", u kojoj je objavljeno osamdesetak razgovora s pripadnicima nacionalnih manjina koji su kao branitelji sudjelovali u Domovinskom ratu, predstavljena je danas u punoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Predstavljanju knjige među inim nazočili su predsjednik Republike Ivo Josipović, ministar branitelja Predrag Matić, a predstavili su je saborski zastupnik Miroslav Tuđman, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor te autori.

Ističući da je knjiga dirljivo svjedočanstvo o ljudima koji su branili domovinu, Josipović je rekao da smo ponekad nepravedni jer ne prihvaćamo pripadnike manjinskih zajednica onako kako to trebamo činiti. "Braniti svoju domovinu bila je svima sveta dužnost i pripadnici manjinskih zajednica uzeli su, kao i svi drugi, oružje u ruke. Svi branitelji su jednaki i zaslužuju našu ljubav i poštovanje i brigu", kazao je.

Predsjednik Josipović izrazio je nezadovoljstvo jer, rekao je, povremeno u javnosti i politici vidi vrlo jasne diskriminacijske pristupe prema pripadnicima nacionalnih manjina, što je nešto što Hrvatska kao demokratska zelja neće prihvatiti i spriječiti će. Zahvalio je autorima što su knjigom dali velik doprinos ideji jednakosti, ravnopravnosti i suživotu te ideji demokratske Hrvatske.

Preporučivši svima da pročitaju knjigu, ministar Matić istaknuo je kako niti jedan branitelj, bez obzira koje nacionalnosti, neće nikada imati problema od strane Vlade, institucija i suboraca. No, upozorio je, branitelji doživljavaju probleme na šalterima gdje pojedinci "najčešće iživljavaju svoje komplekse prema braniteljima želeći se valjda dokazati da su veći i bolji, a nisu". "Nema branitlja koji su mi draži od Gage i Duleta koji su čuvali leđa i glavu na položaju na Trpinjskoj cesti. Svi oni koji se hvale svojim domoljubljem iz Muenchena nisu vrijedni niti jednog postotka tih mojih prijatelja", istaknuo je Matić.

Ističući kako činjenica što u Registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nema podataka o njihovoj nacionalnosti, Tuđman je rekao da i to pokazuje da tada u prvom redu nije bila nacionalnost, već obrana domovine. Smatra da knjiga živo i nepatvoreno prikazuje kako se stvarala i branila hrvatska država. Naveo je da je pripadnicima srpske nacionalne manjine bilo teže jer su se u njihovim primjerima lomile i obiteljske i socijalne prilike, a ne samo političke.

Navodeći kako je 90-tih postojala ogromna nacionalna energija u stvaranju države, Tuđman je upozorio kako danas te nacionalne energije više nema. Izrazivši nezadovoljstvo današnjim fragmentacijama u hrvatskom društvu, smatra da će u knjizi objavljeni podaci o pripadnicima nacionalnih manjina u Domovinskom ratu doprinijeti ponovnoj uspostavi stabilnosti u društvu.

"Knjiga svjedoči o brojnim primjerima domoljublja, junaštva i odricanja ljudi koji podrijetlom nisu bili Hrvati, ali su Hrvatsku smatrali svojom domovinom i srčano je branili, bilo oružjem u ruci, bilo javnim djelovanjem", naglasio je Nazor. Dodao je i da knjiga pokazuje kako hrvatsko društvo nije dovoljno naglasilo činjenicu da su u Domovinskom ratu zemlju branili pripadnici nacionalnih manjina koji žive u Hrvatskoj i da, posebice na specifičnost položaja srpske manjine, njihova uloga u obrani Hravtske zaslužuje veću pozornost.

Izrazivši nadu da će knjiga poslužiti kao polazna točka za daljnja istraživanja, Šangut je rekao da on u Domovinskom ratu nije ratovao protiv Srba ili bilo koga. "Ja sam ratovao samo protiv Republike Srbije koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku", naglasio je.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙