FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 22. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSTAR - Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović započeo je u subotu dvodnevni posjet središnjoj Bosni gdje se susreo sa zamjenicom ministra obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš. Kotromanović je posjeti bolnicu dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj nedaleko Viteza koja je izgrađena sredstvima hrvatske vlade. Tijekom dana je razgovarao s Pendeš o suradnji ministarstava obrane dviju zemalja te hrvatskim iskustvima i mogućnosti pomoći u sklopu bržeg napredovanja BiH prema NATO-u. Kotromanović će u nedjelju zajedno s izaslanstvom nazočiti obilježavanju spomena na pokolj 74 Hrvata u mjestu Križančevu selu nedaleko Viteza koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije BiH i mudžahedinskih postrojba. Služit će se misa u crkvi sv. Leopolda u mjestu Dubravica, nakon čega će biti održana komemoracija.

ZAGREB - Glavna tajlandska oporbena stranka, Demokratska stranka, najavila je da će bojkotirati prijevremene izbore koji se trebaju održati 2. veljače, izvijestio je BBC u subotu. Čelnik stranke Abhisit Vejjajiva na konferenciji za tisak je objavio da stranka neće istaknuti svoje kandidate rekavši da "tajlandska politika prolazi kroz razdoblje neuspjeha". "Tajlandski narod je izgubio povjerenje u demokratski sutav", ocijenio je Abhisit. Premijerka Yingluck Shinawatra sazvala je izbore ranije ovoga mjeseca kako bi okončala tjedne masovnih prosvjeda. Yingluck je pobijedila na posljednjim izborima 2011. no prosvjednici tvrde da zemljom i dalje upravlja njen brat, proturječni svrgnuti bivši čelnik Thaksin Shinawatra.

LONDON - Sjedinjene Države, Britanija i Libija obećale su u subotu punu potporu naporima svojih istražitelja da privedu pravdi počinitelje rušenja putničkog zrakoplova 1988. u Lockerbieu. U zajedničkom priopćenju na 25. obljetnicu obaranja Pan Amova zrakoplova na letu 103 u kojem je poginulo 270 ljudi, tri vlade su rekle kako su odlučne doći do istine o najsmrtonosnijem takvom napadu u Velikoj Britaniji. "Želimo sve odgovorne za ovaj najbrutalniji teroristički čin privesti pravdi i shvatiti zašto je on počinjen", stoji u priopćenju koje je objavilo britansko ministarstvo vanjskih poslova. Libijski obavještajac Abdel Basset al-Megrahi jedini je do sada osuđen za ovaj napad. Libijski, škotski i američki istražitelji sada nastoje otkriti tko su još bili počinitelji. Jedan od onih koje bi željeli ispitati je Gaddafijev bivši obavještajni čelnik Abdullah Senussi koji čeka na suđenje u Libiji za ratne zločine počinjene tijekom ustanka 2011.

BENGAZI - U eksploziji automobila bombe, koja se dogodila rano jutros, ispred baze Barsisi, oko 50 kilometara od Bengazija u istočnoj Libiji, poginulo je najmanje šest, a ranjeno 15 osoba, izvijestili su medicinski i sigurnosni izvori. Napadač se raznio u automobilu ispred baze u Barsis , oko 50 km od Bengazija, navode izvori i dodaju kako su svi ubijeni bili vojnici te da je i napadač bio među poginulima. Sigurnosno stanje se znatno pogoršalo u tom libijskom drugom po veličini gradu u posljednjih nekoliko mjeseci, u kojem se redovito događaju eksplozije automobila bombi i atentati.

PRAG - Čelništvo češke Demokršćanske stranke prihvatilo je u subotu mjesto u potencijalnoj koaliciji lijevog centra čime se otvorio put budućem premijeru da predsjedniku iznese sastav vlade do kraja godine. Najmanjoj stranci u novoj većinskoj koaliciji lijevog centra ispunjen je zahtjev da vodi ministarstvo poljoprivrede a dobila je i još dva ministarska mjesta, ona ministra kulture i ministra bez portfelja. Podjela ministarskih položaja između tri stranke bilo je posljednje pitanje koje su trebala riješiti čelništva tri stranke koje nastoje sastaviti vladu. Češku trenutno vodi obnašatelj premijerske dužnosti koji nema mandat za donošenje važnijih zakona. Socijaldemokrati, pobjednici prijevremenih izbora održanih u listopadu nakon što su korupcijski i špijunski skandali u lipnju srušili koaliciju desnog centra, dobit će osam mjesta u vladi, uključujući i premijersko mjesto za njihovog čelnika Bohuslava Sobotku. Pokret centra ANO, koji je na zborima osvojio drugo mjesto, dobit će sedam ministarstava, uključujući ministarstvo financija.

ATENA - Parlamentarna većina grčke koalicijske vlade u subotu se smanjila na samo tri mjesta više od polovice zastupnika nakon što se jedan zastupnik pobunio protiv spornog zakona kojime se porez na imovinu proširuje i na poljoprivredna zemljišta. Većina od 26 zastupnika premijera Antonisa Samarasa od prošlogodišnjih izbora stanjila se do točke na kojoj nastaje rizik političke nestabilnosti koji bi mogao potkopati oporavak i grčku sposobnost da ispuni ciljeve potrebne za realizaciju međunarodne pomoći.

JERUZALEM - Izraelski dužnosnici su u subotu rekli da nisu iznenađeni navodima da su Sjedinjene Države i Velika Britanija špijunirali izraelske čelnike i umanjili su značaj informacija koje su saveznici mogli prikupiti. U petak objavljeni dokumenti koje je u javnost pustio bivši suradnik Nacionalne agencije za sigurnost SAD-a (NSA) Edward Snowden pokazali su da su SAD i britanska agencija GHCQ 2009. pratili e-mail adresu za koju se navodi da je pripadala bivšem izraelskom premijeru i e-mail poruke visokih dužnosnika izraelske obrane. "Naša je radna pretpostavka da nas ne samo arapske države nego i svjetske sile, uključujući i prijateljske pokušavaju pratiti", rekao je za izraelsku televiziju Channel 2 ministar za strateška pitanja Yuval Steinitz. Izrael stoga poduzima potrebne mjere opreza, rekao je, i tajne informacije nikada se ne prenose putem "regularnih telefona i e-mail sustava".

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙