FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hodorkovski stigao u Njemačku

Autor: bcav
MOSKVA/BERLIN, 20. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Oslobođeni bivši ruski tajkun Mihail Hodorkovski stigao je u petak navečer u Njemačku, nekoliko sati nakon što ga je pomilovao politički protivnik, ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pošto je pušten iz zatvora Segeža, duboko u arktičkoj šumi kod granice s Finskom, Hodorkovski se ubrzo našao u Berlinu i izdao priopćenje u kojem potvrđuje da je tražio oprost iz obiteljskih razloga, ali da nije priznao krivnju za utaju poreza.

"Obratio sam se ruskom predsjedniku 12. studenoga sa zahtjevom za oprost u vezi s obiteljskim okolnostima. Priznanje krivnje nije se spominjalo", rekao je Hodorkovski.

"Konačno sam dočekao trenutak kada ću moći zagrliti svoje voljene. Sretan sam zbog prilike da nadolazeće blagdane provedem s obitelji", dodao je.

Njegova majka Marina (79) izjavila je Reutersu telefonom iz Moskve: "Samo ga želim zagrliti. Još ne znam što ću mu reći". Hodorkovski je prošloga mejseca rekao kako majku čeka operacija tumora i da je možda nikada neće vidjeti.

"Moj otac je slobodan i na sigurnom u Njemačkoj", napisao je na Twitteru sin Hodorkovskog Pavel. "Hvala vam na potpori koju ste mojoj obitelji pružali svih ovih godina", dodao je.

Prema službenoj verziji, Hodorkovski je Putinu poslao molbu za pomilovanje zbog toga što mu je majka teško bolesna. S obzirom da takva molba automatski podrazumijeva priznavanje legitimnosti sudskih akata donesenih protiv njega, Hodorkovski ne samo da neće moći biti rehabilitiran u Rusiji već će očito i izgubiti borbu za imovinu Jukosa koju bi mogao pokrenuti u inozemstvu.

Hodorkovski, nekad najbogatiji Rus, više puta je izjavio da neće tražiti pomilovanje od Putina jer bi to bilo jednako priznanju krivice. Pozivajući se na neimenovane izvore, Komersant je objavio da su predstavnici ruskih službi sigurnosti nedavno razgovarali s Hodorkovskim.

Oni su mu tom prilikom rekli da se stanje njegove majke, koja boluje od raka, pogoršalo i upozorili ga da bi protiv njega mogla biti podignuta i treća optužnica.

(Hina) xbcav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙