FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin bi mogao pomilovati Hodorkovskog i članice Pussy Riota

Autor: ilov
NOVO-OGARJOVO, 4. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi krajem godine pomilovati bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog i dvije članice punk benda Pussy Riot, izjavio je u srijedu jedan savjetnik za ljudska prava u Kremlju.

Putin je u rujnu zatražio od svoga savjeta za ljudska prava da mu podastre prijedloge za amnestiju u povodu 20. obljetnice ruskog postsovjetskog ustava iz prosinca 1993.

Nakon što se susreo s Putinom, čelnik savjeta Mihail Fedotov izjavio je novinarima kako vjeruje da će Hodorkovski i dvije članice Pussy Riota, Nadežda Tolokonjikova i Maria Aljokina biti obuhvaćeni amnestijom.

"Mislim da će to biti tako", rekao je Fedotov novinarima, dodajući kako je riječ o "nenasilnim kaznenim djelima".

Brojni kritičari Kremlja i zapadne vlade smatraju Hodorkovskog i članice skupine Pussy Riot žrtvama političkih presuda. Njihovo oslobađanje moglo bi biti pokušaj poboljšanja Putinova ugleda uoči Zimskih olimpijskih igara u veljači 2014. godine u ruskom Sočiju.

Tolokonjikova i Aljokina trebale bi biti otpuštene u ožujku nakon odslužene dvogodišnje zatvorske kazne zbog sudjelovanja u "punk molitvi" u katedrali u Moskvi u veljači 2012., a Hodorkovski bi iz zatvora trebao izići u kolovozu.

Hodorkovski, bivši čelnik naftne tvrtke Yukos, u zatvoru je od 2003., a dvaput je osuđen za financijske malverzacije, dok kritičari suđenja tvrde da je Hodorkovski time kažnjen jer je izazvao Putina te kako bi država preuzela njegova naftna bogatstva.

(Hina) xilov ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙