FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporiji tempo rasta proizvodnje čelika u studenom

Autor: gple
NEW YORK/ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Proizvodnja čelika u svijetu porasla je u studenom 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nešto sporijim tempom nego u listopadu, a Hrvatska je po proizvodnji zauzela posljednje mjesto u Europi, pokazuje danas objavljeno izvješće udruženja World Steel Association.

U studenom je tako u 65 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku, proizvedeno ukupno 127 milijuna tona čelika. U listopadu proizvedeno je 134 milijuna tona, 6,6 posto više nego u istim mjesecu prošle godine.

Među zemljama Europske unije Njemačka je u studenom prednjačila po proizvodnji, s proizvedenih 3,7 milijuna tona, 5,7 posto više nego u istom razdoblju lani, navodi se u priopćenju.

Italija je proizvela 2,1 milijun tona, 4,5 posto manje nego u studenom 2012., dok je u Francuskoj proizvedeno 1,3 milijuna tona, 3,5 posto više nego u prošlogodišnjem studenom.

Među velikim je proizvođačima najveći skok proizvodnje zabilježila Španjolska, za 15,5 posto, uz proizvedenih 1,2 milijuna tona.

Ukupno je u 27 članica Europske unije u studenom proizvedeno 14,3 milijuna tona čelika, 5,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Hrvatska je u izvješću smještena u skupinu "ostalih europskih zemalja", zajedno s Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Norveškom, Srbijom i Turskom.

U studenom je po procjenama udruženja u Hrvatskoj proizvedeno 5.000 tona čelika, u odnosu na tisuću tona koliko ih je proizvedeno u istom mjesecu prošle godine. U listopadu proizvodnja je procijenjena na 10.000 tona.

Prema tim je podacima Hrvatska na posljednjem mjestu među europskim zemljama po proizvedenoj količini čelika u studenom.

U skupini prednjači Turska s proizvedenih 3,1 milijun tona, tri posto više nego u prošlogodišnjem studenom.

Najveći je pojedinačni proizvođač čelika u svijetu u studenom bila Kina, gdje je u prošlom mjesecu proizvedeno 60,9 milijuna tona, 4,2 posto više nego u prošlogodišnjem studenom. U listopadu proizveli su 65,1 milijun tona.

U Aziji se u studenom izdvajao i Japan s proizvedenih 9,3 milijuna tona, 8,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

SAD je proizveo 7,1 milijun tona a Brazil 2,7 milijuna tona.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙