FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prihvaćen riječki proračun za 2014. godinu od 819,8 milijuna kuna

Autor: dsil
RIJEKA, 19. prosinca 2013. (Hina) - Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je na današnjoj sjednici gradski proračun za 2014. godinu od 819,8 milijuna kuna, što je 1,8 posto manje od predviđenog proračuna za 2013. godinu i 2,3 posto više od rebalansiranoga ovogodišnjeg proračuna, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Istaknuo je da je proračun izrađen na temelju smjernica Vlade RH o ekonomskim i fiskalnim kretanjima u sljedećoj godini po kojima bi BDP trebao rasti za 1,3 posto, a osobna potrošnja za 0,2 posto.

U proračunu je planiran rast poreznih prihoda u odnosu prema 2013. godini te rast prihoda od prodaje nekretnina, komunalnih naknada i srodnih doprinosa, rekao je Obersnel. Smanjuje se dug grada u proračunu za 2014. godinu, i to za 60 posto, zbog otplate kredita za sudjelovanje grada u Županijskome centru za gospodarenje otpadom Marišćini.

Među rashodima se smanjuju izdatci za zaposlene u Gradskoj upravi i tvrtkama korisnicima gradskog proračuna, i to za 2,3 posto.

Obersnel je rekao kako to ne znači automatski i smanjenje plaća jer je više načina za smanjenje mase plaća koji će se definirati pregovorima. Istaknuo je da se proračun nije smanjio samo zbog gospodarske krize, nego djelomično i zbog primjene novih zakonskih propisa.

Govoreći u ime klubova zastupnika, Ljiljana Mihić (SDP) ocijenila je da je proračun usklađen s riječkim, ali i sa strateškim ciljevima Europske unije, te je dodala kako grad nakon dugog niza godina ima potporu Vlade RH za projekte koje provodi.

Vesna Buterin (HDZ) istaknula je da ta politička stranka neće poduprijeti proračun zbog nerealnih smjernica Vlade RH o rastu BDP-a te nerealno planiranih prihoda grada.

Milena Kraljević (Hrvatski laburisti) ustvrdila je da je proračun plod kontinuiteta u nerealnom planiranju prihoda i rashoda te da ga zbog toga neće prihvatiti.

Ana Trošelj (PGS) istaknula je da je takav proračun rezultat nebrige gradske i državne vlasti prema gospodarstvu te je dodala da će zbog toga PGS i Akcija mladih, koji su u zajedničkom klubu, biti protiv prihvaćanja proračuna.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) ocijenio je da proračun uvijek odraz iste politike upravljanja gradom te da ona stalno mora donositi iste, loše rezultate.

Za prihvaćanje proračuna glasovalo je 18 vijećnika vladajuće koalicije, a protiv su oporbeni vijećnici, to jest vijećnici HDZ-a, PGS-a, Akcije mladih, Liste za Rijeku i Hrvatskih laburista.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙