FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 19. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - U godini na izmaku, zastupnici su u Saboru proveli ukupno 160 radnih dana - 110 na plenarnom zasjedanju i 50 na sjednicama odbora i klubova, pa je predsjednik Sabora Josip Leko na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio da je Sabor u potpunosti obavio svoju ustavnu zadaću. Na opasku da građani, po anketama, nemaju povjerenje u Sabor, Leko je kazao kako ne postoji istraživanje koje bi pokazalo zašto je to tako. Podsjetio je, međutim, da zastupnike biraju građani. "Sabor biraju građani, strukturiran je onako kako su sami odlučili. Građani očekuju da im Sabor osigura bolji standard i to je razlog da nisu zadovoljni, jer se to ne ostvaruje dinamikom koju bismo željeli mi u Saboru i koju građani očekuju", kazao je. Sabor je ove godine raspravio ukupno 482 točke, od čega 308 zakona. Jednoglasno je prihvaćeno 157 akata, a odbijeno ih je šest. Zastupnici su se za riječ javili ukupno 10 tisuća puta, a Vladi su postavili 155 pitanja na aktualnom prijepodnevu, te još 325 pisanim putem. Po podacima o zastupničkim istupima u sadašnjem sazivu Sabora, dakle u protekle dvije godine, prednjačio je Laburist Branko Vukšić, s 968 javljanja. Slijede ga HDZ-ov Ivan Šuker (823), HDSSB-ov Boro Grubišić (792), te HDZ-ovi Josip Borić (551) i Branko Bačić (465). Željko Kerum (HGS), te SDP-ovi Darko Ledinski, Josip Vuković i Marijana Živko zastupnici su koji još u Saboru nisu prozborili ni riječi.

ZAGREB - Predsjednici Vrhovnog suda i Županijskog suda u Zagrebu Branko Hrvatin i Ivan Turudić nisu danas željeli nagađati što će biti s Josipom Perkovićem nakon što 1. siječnja na snagu stupi europski uhidbeni nalog (EUN) bez vremenskih ograničenja. Bivšeg dužnosnika jugoslavenske i hrvatske obavještajne službe njemačko pravosuđe tereti da je sudjelovao u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983., zbog čega je Njemačka zatražila Perkovićevo izručenje. "Ne želim to komentirati, s obzirom da će taj predmet najvjerojatnije doći na odlučivanje Vrhovnom sudu", rekao je Hrvatin novinarima u Saboru, koji su ga upitali za tumačenje poštuje li se kod odlučivanja o EUN-u zastara u zemlji koja je poslala nalog ili u zemlji od koje se traži izručenje. Zastara je, naime, izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU u lipnju postala obvezujućim razlogom za odbijanje izručenja, a Vrhovni sud je u slučaju osobe koju je Slovenija tražila zbog prijevare zaključio da je mjerodavno to što zastara nije nastupila u Sloveniji. Kako će ta odluka Vrhovnog suda utjecati na Perkovićev slučaj nije želio nagađati ni Turudić. "Ja vam u svjetlu aktualnog uhidbenog naloga o kojem se puno priča na to pitanje ne mogu i ne želim odgovoriti. To bi mirisalo na prejudiciranje odluke za koju ne znam kakva će biti", rekao je.

ZAGREB - Ustavni sud će na sjednici najavljenoj za petak, 20. prosinca, odlučiti o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Vladine odluke o uvođenju radne obveze doktorima medicine.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat nakon što je Vlada radnom obvezom prekinula štrajk liječnika koji je trajao 58 dana. Vlada je na sjednici održanoj 14. studenog zaključila da su štrajkom bolničkih liječnika ugrožna osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima. Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza, odlučila je Vlada.

ZAGREB - Hrvatsko vojno učilište Petar Zrinski obilježilo je danas 22. obljetnicu osnutka, a tom je prigodom prisegu položio 11. naraštaj kadeta učilišta kojima je na tome što su postali djelatne vojne osobe čestitao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović. Vrline poput hrabrosti, odanosti, spremnosti na žrtvu i suradnju, odanost demokraciji i ljudskim pravima, vrline su koje krase pripadnike hrvatskih Oružanih snaga, rekao je Josipović i izrazio uvjerenje da će te vrline promovirati i kadeti koji su danas položili prisegu. Govoreći u punoj dvorani HVU-a pred okupljenim obiteljima mladih kadeta, Josipović je naglasio kako trud na izgradnji prosperitetne, pravedne domovine, svi ulažemo zbog djece čije "gugutanje" čuje. "Upravo radi njih to radimo, da oni imaju sretno djetinjstvo i dobru budućnost. Siguran sam da svi u ovoj dvorani, radite za njih, da Hrvatska i njeni građani, bez obzira na vjeru, naciju i političko uvjerenje, uživaju u blagodatima moderne, suvremene države", poručio je.

ZAGREB - Isplatom posljednje, šeste rate umirovljeničkog duga za 15.501 osobu u iznosu od 117 milijuna kuna završen je jedan od najvećih projekata koje je inicirala Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), priopćio je danas HSU. Sredstva za šestu ratu bit će uplaćena na tekuće račune i štedne knjižice članova Fonda tijekom današnjeg dana ili će se isplatiti u poštanskim uredima putem uputničkog naloga kojeg su članovi Fonda dobili na kućne adrese. Obeštećenjem umirovljenika isplaćeno je ukupno deset milijardi i 252 milijuna kuna, a pravo na povrat duga dobilo je 448.081 članova Umirovljeničkog fonda.

ZAGREB - Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, govoreći o mogućnosti isplata božićnica u tvrtkama u tom sektoru, poručio je da to mogu učiniti samo tvrtke koje dobro posluju, sto posto su na tržištu, nemaju državne garancije i ne primaju subvencije. U mom sektoru postoje samo tri takve tvrtke, jedna od njih je i Hrvatska pošta, ali zbog poslovnih rezultata to vjerojatno neće učiniti ove godine, odgovorio je Hajdaš Dončić na pitanje o mogućnosti isplate božićnica u njegovu sektoru, nakon što je ministar financija Slavko Linić jučer ljutito reagirao na isplatu božićnica u Hrvatskim šumama.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas kako je Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od svoje objave prije godinu dana ispunio svoju svrhu jer je do sada 55 lažnih branitelja izgubilo prava koja su imali, a nekoliko tisuća prijava protiv tzv. "lažnih branitelja" Ministarstvo je proslijedilo Ravnateljstvu policije. Ponovivši kako je jedan lažni branitelj državu koštao milijun eura, Matić je na konferenciji za novinare kazao da je time ušteđeno 55 milijuna eura, nasuprot 30.000 kuna koliko je stajala objava Registra. Naveo je da je njegovo Ministarstvo prvih mjeseci od objave Registra zaprimilo više tisuća prijava građana protiv tzv. "lažnih branitelja".

Nakon sastanka s DORH-om i Ravnateljstvom policije dogovoren je protokol o suradnji po kojem sve prijave o tome ide Ravnateljstvu policije, a kasnije u DORH.

ĐAKOVO - Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić rekao je u božićnoj poruci kako je "u Isusu vječna Božja riječ, a Bog u ranjivom tijelu čovjeka”, te istaknuo da se kršćane javno proziva zbog njihovih stavova i demokratski promicanih vrijednosti. Na tradicionalnoj predbožićnoj konferenciji za novinare u Nadbiskupskom domu u Đakovu mons Hranić je naglasio da smo "postali svjedoci javnosti u kojoj se kršćane javno proziva zbog njihovih stavova i demokratski promicanih vrijednosti”. Uz izbor novoga Svetog Oca, pape Franje, među najvažnije događaje u 2013. godini naveo je "stasavanje katoličkog laikata". Bilo je to napose izraženo tijekom referenduma o braku, naglasio je nadbiskup Hranić. Na novinarski upit o aktualnoj vlasti i "njenim grijesima", nadbiskup Hranić ocijenio je da ju "karakterizira izostanak dijaloga", apostrofirajući ga kroz inicijative o referendumima o braku, ali i ćirilici u Vukovaru. Pozvao je na mirno rješavanje problema hrvatskoga društva i smirivanje tenzija, umjesto podjela I napetosti.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo je kako je njegovo ministarstvo u posljednje dvije godine ispunilo sva predizborna obećanja iz "Plana 21", osim otvaranja veteranskih centara, te je za prvo tromjesečje iduće godine najavio donošenje zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Matić je naglasio kako je to prvi zakon na području bivše Jugoslavije koji se donosi na temu seksualnog nasilja. "Zakon je praktično gotov i od početka iduće godine idemo u javnu raspravu", kazao je. Govoreći o Registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, naveo je da je u njega dodano tisuću novih branitelja zahvaljujući odluci Ustavnog suda koji je ukinuo zakonsku odredbu kojom su obustavljeni postupci za priznavanje statusa branitelja i dragovoljaca započeti prije zakona iz 2009. Ministar je rekao kako u Hrvatskoj djeluje više od 400 zadruga hrvatskih branitelja te su od početka mandata povećali iznos poticaja zadrugama sa 50 na sto tisuća kuna, a za zadruge s ekološkim certifikatima taj iznos povećan je za još dvadeset posto. Najavio je da će od 2014. povećati suradnju sa braniteljskim zadrugama, a smanjiti s braniteljskim udrugama.

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je danas kako "stabilnost IDS-a jamči stabilnost Istre", a ulazak Hrvatske u Europsku uniju, pobjedu IDS-a na lokalnim izborima te izbore za europski parlament ocijenio je najvažnijim događajima ove godine. "Nažalost, ne živimo u vremenima kada bismo mogli reći da nam je dobro. No, Europska unija bi mogla postati naša šansa da nam bude bolje, a što se tiče Istre, mi ćemo se pobrinuti da nam uistinu bude trajno tako" kazao je Jakovčić na predblagdanskom druženju s novinarima u Puli. Dodao je da IDS neće prokockati potporu koju je dobio na izborima jer, ocijenio je, IDS ima ekipu koja u političkom i u bilo kojem drugom smislu može realizirati preuzeta obećanja. Komentirajući na zahtjev novinara odabir konzultantske tvrtke Horwath kao savjetnike za odabir ulagača u otočje Brijuni, član Predsjedništva IDS-a i istarski župan Valter Flego kazao je kako je to pozitivno i od iznimne važnosti.

ZADAR - Sporost institucija glavni je razlog što 80-tak bivših radnika Croatia Zadar linea još nije dobilo svoj novac, upozorio je pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija s današnjeg prosvjeda nekadašnjih zaposlenika te velike zadarske prijevozničke tvrtke. Uranija je na prosvjedu održanom na starom autobusnom kolodvoru u Zadru, podsjetio kako je stečaj Croatia Zadar linea završen, ali da još uvijek traju sudski postupci oko njihovih nekretnina, vrijednih na desetke milijuna kuna. Radnici prosvjeduju jer im nisu isplaćene otpremnine u jednom od najduljih stečajeva u Hrvatskoj. Od stečajnog upravitelja ponovno su zatražili žurnu isplatu otpremnina u iznosu od četiri milijuna kuna i da Državno odvjetništvo, Uskok, nadležni sudovi i Vrhovni sud, provedu reviziju privatizacije i stečajnog postupka. Također traže da se okončaju postupci koji su u završnoj fazi, a koji se vode radi povrata imovine i nekretnina Croatia Zadar linea. Riječ je o sporovima vezanim uz bivšu imovinu, starom kolodvoru u Zadru, o kolodvorima u Benkovcu i Obrovcu, te tzv. krugu na ulazu u Zadar, koji koristi Čazmatrans. Tražimo da se ti postupci napokon završe kako bi se njihovom prodajom mogli naplatiti radnici koji potražuju četiri milijuna kuna, naglasio je Uranija.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić uručio je danas ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću 52 automatska vanjska defibrilatora (AVD-a), koje je u sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce - spasi život" za trgovačka društva u resoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture nabavilo Ministarstvo zdravlja. Hrvatske autoceste dobit će četiri uređaja, zračne luke sedam, Hrvatske željeznice 12, Jadrolinija 27 uređaja, jedan AVD dobit će Lučka uprava Zadar, a jedan će biti postavljen u zgradi Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. "Našim kolodvorima, zračnim lukama, morskim pristaništima i autocestama godišnje putuje više od 20 milijuna putnika, stoga nije teško zamisliti koliko je ovaj projekt vrijedan upravo za naš resor", rekao je Hajdaš Dončić tijekom preuzimanja uređaja ukupne vrijednosti 642.000 kuna.

ZAGREB - U sklopu obilježavanja 150. obljetnice javne plinske rasvjete u Zagrebu na Trgu svetog Marka svečano je danas upaljena replika prvotne plinske svjetiljke kakva je proradila 31. listopada daleke 1863. Tada ih je bilo postavljeno ukupno 364 i još uvijek ih je 214 u funkciji na Gornjem gradu, Kaptolu i Opatovini, kao turistička atrakcija i bogatstvo grada Zagreba koji je jedan od rijetkih u Europi koji još uvijek ima plinsku rasvjetu, istaknuo je direktor Gradske plinare Ante Dodig. Zagreb je tada bio gradić s oko 20.000 stanovnika u Habsburškoj monarhiji, a plin se proizvodio postupkom suhe destilacije drva, a poslije iz ugljena. Zagrebačko plinarsko društvo kupila je zagrebačka plinarska općina koja je izgradila i novu plinaru na današnjkoj lokaciji. Plinska rasvjeta uskoro je dobila oštrog takmaca u električnoj rasvjeti, ali joj se odupirala uvođenje raznih tehničkih inovacija. Plin je unatoč tome ostao praktičan i ekološki prihvatljiv energent u domaćinstvu, obrtu i industriji, rečeno je tom prigodom.

ZAGREB - Maloljetne trudnice i roditelji od danas mogu na interenetskoj adresi www.maloljetni-roditelji.net dobiti informacije vezane za teme trudnoće, zdravlja, obiteljskih odnosa, školovanja te brige o djeci. Portal će, kako je najavljeno na konferenciji za novinare, imati i savjetodavni dio u kojem će maloljetni roditelji moći zatražiti stručan savjet psihologa, pravnika, socijalnih radnika i ginekologa. Riječ je o dijelu projekta "Mama je mama" kojega provodi udruga roditelja "Korak po korak" s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Po podacima Udruge, u Hrvatskoj je trenutno oko 5.000 maloljetnih mama, a godišnje se zabilježi oko 1.500 maloljetnih trudnoća.

ZAGREB - Zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević potpisao je danas ugovore o stipendiranju za školsku godinu 2013./2014. sa 50 novih stipendista. Stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno, kako je priopćeno, dobilo je 30 učenika, dok je 20 studenata dobilo stipendije u iznosu od 1000 kuna. Uz te godišnje stipendije, Zagrebačka županija je ove godine dodijelila i 29 jednokratnih stipendija, koje za 12 učenika iznose 3000 kuna, a za 17 studenata 5000 kuna. Stipendiju nastavlja primati i 73 učenika te 67 studenta koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja, što znači da će stipendiju Županije primati ukupno 190 stipendista. Za tu svrhu Zagrebačka će županija izdvojiti 2.350.000 kuna.

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) proteklu je godinu ocijenila vjerojatno najaktivnijom godinom do sad u kojoj je Akademija nastavila provoditi svoju osnovnu zadaću očuvanja identiteta nacije, a za 2014. je najavila nastavljanje dosadašnjih napora na promicanju trajnih vrijednosti te intenziviranje djelovanja. Otvarajući danas godišnju skupštinu predsjednik te institucije Zvonko Kusić istaknuo je izuzetno aktivno sudjelovanje njezinih članova u izradi nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. "Nigdje se Akademija nije toliko angažirala i toliko dokumenata donijela kao u obrazovnom sustavu", kazao je Kusić. Kusić je naveo brojne tribine, gostovanja, predstavljanja knjiga i drugih literarnih izdanja, okruglih stolova i predavanja, znanstvenih skupova, sastanaka, simpozija, kongresa i izložaba u kojima su članovi Akademije sudjelovali tijekom protekle, kako je istaknuo, vrlo aktivne godine. Održano je ukupno 408 događanja, od čega 114 znanstvenih skupova i simpozija, dok je štampan 181 naslov.

ŠIBENIK - Virtualni Juraj Dalmatinac, izrađen u 3D tehnici, koji se aplikacijom preko smartphona ili tableta vraća u život kao vodič kroz šibensku katedralu sv. Jakova, nominiran je za uglednu svjetsku nagradu u turizmu Ulysess za izvrsnost i inovacije u turizmu. Objavio je to danas šibenski gradonačelnik Željko Burić na konferenciji za novinare ispred katedrale sv. Jakova, gdje je aplikacija i instalirana. Aplikacija koju su zajedno osmislili i financirali Ministarstvo kulture i grad Šibenik s ukupno 100 tisuća kuna predstavljena je u svibnju ove godine. Na predstavljanju virtualni Juraj Dalmatinac opisan je kao trodimenzionalni vremeplov, prvi takav u Hrvatskoj i Europi. Virtualni vodič edukativno i zabavno, kroz jednostavnu instalaciju, turistima i Šibenčanima nudi fotografiju s graditeljem katedrale te kratku povijest o gradnji najljepšeg spomenika u Šibeniku na hrvatskome, engleskome i japanskom jeziku.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština donijela je većinom glasova proračun za 2014. u iznosu od sedam milijardi kuna što je povećanje prihoda i rashoda za 110 milijuna u odnosu na prvo čitanje, uz zamjerke oporbe da su prihvaćeni samo amandmani Bandićevih koalicijskih partnera. Za proračun je glasovalo 27 zastupnika s Liste Milana Bandića, te HSLS-a, HSS-a i HSU-a, protiv je bilo 22 zastupnika (SDP, HDZ, HNS, HSP AS), a zastupnik BUZ-a bio je suzdržan. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić objasnio je da je proračun sada 1,6 posto veći u odnosu na ovogodišnji, rebalansirani proračun te da će se "novih" 110 milijuna kuna izdvojiti iz komunalnog doprinosa (20 milijuna) i iz decentraliziranih sredstava (90 milijuna). Amandmanima gradonačelnika taj će novac biti utrošen za mjesnu samoupravu odnosno za male komunalne akcije (34 milijuna kuna), Muzičku akademiju (15,5 milijuna), za predškolski odgoj (14 milijuna), za uređenje zgrade Gradske uprave (13 milijuna)... Prihvaćeni su i amandmani HSLS-a i HSS-a za subvencije obrtnicima i potpore poljoprivrednicima, kojima će pripasti po dva milijuna kuna.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙