FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Građevinarstvo snažno poduprlo rast irskog BDP-a u trećem kvartalu

Autor: vmom
DUBLIN, 19. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Irsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo za 1,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, zahvaljujući snažnim aktivnostima u graditeljskom sektoru, pokazali su danas najnoviji statistički podaci.

Rast BDP-a daleko je snažniji od 0,7 posto, koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti iz Reutersove ankete.

Novi je to u nizu podataka koji govore o jačanju aktivnosti te članice eurozone koja je prva u 17-članom bloku prošloga tjedna uspješno okončala program kriznih zajmova EU-a i MMF-a, nakon što je ove godine izašla iz druge recesije u posljednjih pet godina.

Od pozitivnih vijesti izdvaja se pad stope nezaposlenosti na 12,5 posto, nakon lani dosegnutih čak 15,1 posto, kao i polagani rast cijena nekretnina u Dublinu.

Rast se sada mora stabilizirati kako bi Irska do kraja desetljeća za četvrtinu srezala golemi javni dug, u skladu sa zacrtanim ciljevima.

Uvelike usmjereno vanjskotrgovinskoj razmjeni, gospodarstvo te otočne zemlje i dalje trpi negativne posljedice krize u Europi, o čemu svjedoči pad izvoza u trećem tromjesečju za 0,8 posto prema prethodna tri mjeseca. Ipak, domaće aktivnosti pokazuju naznake oživljavanja, uz oporavak osobne potrošnje od 0,9 posto nakon oštrog slabljenja u ovoj godini.

"To zasigurno upućuje na pristojan zamah u gospodarstvu i postupni povratak potrošača", tumači Conall Mac Coille, glavni ekonomist u tvrtki Davy Stockbrokers.

"Potrošnja u graditeljstvu na godišnjoj je razini uvećana 15 posto, što je izvanredno visoka stopa rasta", dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙