FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijansko gospodarstvo pokazuje naznake oporavka; francusko razočaralo

Autor: vmom
RIM, 10. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Talijansko gospodarstvo stagniralo je u trećem tromjesečju nakon dvije godine poniranja, dok je francusko i dalje pogođeno padom aktivnosti, pokazali su danas najnoviji podaci tamošnjih statističkih ureda.

Talijanski statistički ured Istat revidirao je preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) prema kojima je sada talijanski BDP u trećem tromjesečju stagnirao u usporedbi s prethodna tri mjeseca. Prvotnom procjenom bio je prognoziran njegov pad od 0,1 posto.

U Istatu međutim upozoravaju da to nikako ne znači da je treće najveće gospodarstvo eurozone izašlo iz krize.

"S tehničkog stajališta, takvi podaci nisu dostatni da bi se kazalo da je recesija okončana", kazao je glasnogovornik Istata. Dodao je i da je prije zaokruživanja brojki BDP u trećem tromjesečju pokazao daljnji neznatni pad.

Na godišnjoj razini talijansko gospodarstvo se smanjilo za 1,8 posto u trećem tromjesečju, što je tek neznatno manje u usporedbi s 1,9 posto koliko je iznosila preliminarna procjena.

Gospodarstvu je podršku pružio snažan rast zaliha, dok je negativan doprinos stigao od vanjskotrgovinske razmjene. Uteg su i osobna potrošnja, koja se postojano smanjuje, te oštar pad ulaganja.

Nadu u povratak talijanskog gospodarstva rastu do kraja ove godine poduprle su pak ohrabrujuće vijesti iz industrijskog sektora. U listopadu je industrijska proizvodnja uvećana 0,5 posto, što znači da raste drugi mjesec zaredom i najsnažnije od siječnja ove godine.

Industrijska proizvodnja, obično u uskoj korelaciji s BDP-om u Italiji, bila je ipak manja za 0,3 posto u tromjesečnom razdoblju od kolovoza do listopada, u usporedbi s tromjesečnim razdobljem zaključno s rujnom.

Produljena stagnacija i recesija znače da je industrijska proizvodnja u Italiji za oko 25 posto slabija u usporedbi s najvišim razinama zabilježenim u 2008. Prema kalendarski prilagođenim podacima, tvornička aktivnost u listopadu bila je za 0,5 posto manja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i pada već 26 mjeseci zaredom, premda najblažim tempom u dugom silaznom nizu.

U Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone, BDP je u trećem tromjesečju smanjen za 0,1 posto, pokazali su najnoviji podaci.

Industrijska proizvodnja u listopadu je smanjena za 0,3 posto i pada drugi mjesec zaredom, unatoč oporavku prerađivačke industrije. Njezin pad najvećim dijelom proizlazi iz slabije proizvodnje energenata uslijed toplog vremena, dok tračak nade nudi jačanje prerađivačke industrije.

U razdoblju od tri mjeseca zaključno s listopadom industrijska proizvodnja smanjena je za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je francuski statistički ured Insee.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙