FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Realne plaće u Njemačkoj vjerojatno će pasti u 2013., prvi puta u četiri godine

Autor: mkuz
BERLIN, 19. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Realne plaće u Njemačkoj vjerojatno će ove godine pasti prvi puta od vrhunca financijske krize 2009. godine, objavio je njemački Savezni statistički ured u četvrtak, temeljeći prognozu na podacima iz prvih devet mjeseci.

Prema današnjem izvješću Destatisa, realne plaće pale su u trećem tromjesečju 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je njihov najoštriji pad u protekle četiri godine.

Nominalne su plaće u razdoblju od srpnja do rujna porasle 1,4 posto dok su potrošačke cijene uvećane 1,6 posto, izračunali su u Destatisu.

"Rezultati u prva tri tromjesečja ukazuju na mali pad realnih plaća za 2013. godinu", navodi se u priopćenju.

U 2012. godini realne su plaće porasle 0,5 posto.

U trećem tromjesečju je radnik s punim radnim vremenom u prosjeku mjesečno zaradio 3.462 eura prije poreza, ako se izuzmu jednokratna plaćanja.

Pad realnih plaća mogao bi prigušiti očekivanja da će domaća potrošnja podupirati rast njemačkog gospodarstva u nadolazećim mjesecima. Potrošnja je inače postala njegov glavni oslonac, s obzirom na posustajanje izvoza zbog krhke potražnje u eurozoni i usporavanja na tržištima u nastajanju.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙