FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD upozorio zrakoplovne tvrtke na oprez preko Istočnog kineskog mora

Autor: bcav
WASHINGTON, 27. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Američke vlasti upozorile su u srijedu američke zrakoplovne tvrtke da poduzmu sve nužne korake za siguran let iznad Istočnog kineskog mora, u vrijeme povišenih napetosti između američkog saveznika Japana i Kine zbog nove zone protuzračne obrane koju je uveo Peking.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki izjavila je da SAD pokušava utvrditi odnose li se nova pravila, koja traže da se zrakoplovi što lete blizu spornih otoka identificiraju kineskim vlastima, na komercijalne, a ne samo na vojne zrakoplove.

"U međuvremenu smo savjetovali američkim zrakoplovnim tvrtkama da poduzmu sve mjere koje smatraju nužnima za siguran let nad Istočnim kineskim morem", rekla je Psaki.

Kina je objavila da je u Istočnom kineskom moru uspostavila "zonu protuzračne obrane" koja pokriva veliku površinu Južne Koreje i Tajvana, gdje je i arhipelag Senkaku. Ti su otoci pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu.

Japan je uložio oštar prosvjed zbog najnovijeg poteza Pekinga, a SAD je izrazio žaljenje zbog nepotrebnog raspirivanja napetosti i pozvale da se sve riješi diplomacijom.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙