FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 18. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu Adris Grupe za kupnju udjela u Croatia osiguranju, koja je za 39,05 posto redovnih dionica najvećeg hrvatskog osiguravatelja ponudila 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici. Rovinjska Adris Grupa ponudila je i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura. Poljski PZU je pak za 44,27 posto redovnih dionica ponudio 832 milijuna kuna ili 800 eura po dionici te dokapitalizaciju od 51 milijun eura. Vlada je zadužila Ministarstvo financija da započne pregovore sa odabranim investitorom s ciljem potpisa ugovora o kupoprodaji dionica i dioničarskog ugovora koji se odnosi na Croatia osiguranje. Ministarstvo financija trebalo bi u roku 60 dana izvijestiti Vladu o provedenim pregovorima s odabranim investitorom to jest Adris Grupom. Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je kako je prihvaćena ponuda boljeg ponuđača po obje osnove - cijeni dionice i iznosu dokapitalizacije te da je riječ o modelu prema kojem država i nakon privatizacije ostaje djelomični vlasnik. Ministar financija Slavko Linić kazao je kako je Adrisova ponuda daleko prihvatljivija od PZU-ove jer je ponudio dvostruko veći iznos dokapitalizacije i 21 posto veću cijenu po dionici.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ocijenio je kako je "moguće da je HDSSB, blokirajući ustavne promjene, amnestirao Josipa Perkovića od izručenja i vođenja postupka u Hrvatskoj". "Može se dogoditi, ne kažem da će se dogoditi, ali može se dogoditi da se hrvatski sud u odlučivanju o njemačkom uhidbenom nalogu pozove na zastaru i odbije izvršenje europskog uhidbenog naloga. Čim sud konstatira zastaru, to znači da ni hrvatsko pravosuđe taj postupak ne može otvoriti. Moguće je da su amnestirali Perkovića i za izručenje i vođenje postupka u Hrvatskoj", rekao je Lesar novinarima u Saboru. Kazao je kako jučer ni danas nije bilo međustranačkih konzultacija o ustavnim promjenama.

ZAGREB - Ne zanima nas Lesarova izjava, ona je pucanj u prazno, uzvratio je danas predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić na izjavu laburista Dragutina Lesara kako je moguće da je HDSSB, blokirajući ustavne promjene, amnestirao Josipa Perkovića od izručenja Njemačkoj i vođenja postupka u Hrvatskoj. "Ne zanima nas Lesarova izjava, ona je pucanj u prazno. Naš stav oko tog zakona i eventualnog izručenja Perkovića otpočetka je bio jasan. Ne štitimo nikoga, neka pravosuđe radi svoj posao", istaknuo je Salapić u telefonskoj izjavi za Hinu. Istaknuo je kako HDSSB nije odustao od ustavnih promjena, kako su i dalje uvjereni da su ustavne promjene potrebne, ali i da je oko njih nužna suglasnost političke i stručne javnosti. Odbio je tumačenje da je njegova stranka mišljenje o ustavnim promjenama promijenio zbog plakata s natpisima da je HDSSB izdao Hrvatsku, koji su nedavno osvanuli po osječkim ulicama, a za koje su HDSSB-ovci optužili HDZ.

ZAGREB - Prijedlog novog zakona o kreditnim institucijama dio saborskih zastupnika danas je iskoristio kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo, odnosno ogorčenost ponašanjem banaka prema građanima i ponašanjem politike prema bankama. HDSSB-ov Boro Grubišić tvrdi da u Hrvatskoj postoji uska povezanost politike i financijskog sektora "koji radi na štetu države, građana i naroda, a temeljem nepotizma, klijentelizma i dobivanjem kredita i za firme čiji su vlasnici u srodstvu ili prijateljskim odnosima sa vladajućom političkom elitom". Također kaže da su kroz deset godina banke tvrtkama sumnjive solventnosti plasirale 40 milijardi kuna kredita. Goran Marić (HDZ) pak tvrdi da Uprava Hrvatske poštanske banke (HPB) za nagradu što se ta banka prodaje, prima ovih dana milijunske bonuse, s tim da je svim zaposlenicim koji su dobili božićnice u iznosu od tisuću kuna, naređeno da ih vrate. Cilj zakona je ojačati kapital u doba ekspanzije kako bi se pokrili gubitci u doba recesije, rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

RIJEKA - Ministar zdravlja Rajko Ostojić pustio je danas u rad novu polivalentnu angiosalu u sušačkom dijelu riječkoga KBC-a. Namjena angiosale je dijagnostika i liječenje bolesti srca i krvnih žila. Financiralo ju je Ministarstvo zdravlja s 12,5 milijuna kuna, od čega je u prostor uloženo 3,7 milijuna, a sam uređaj stajao je 8,8 milijuna kuna. Ostojić je pritom na sastanku s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i ravnateljima javnih zdravstvenih ustanova s područja županije ocijenio kako je Primorsko-goranska županija po broju liječnika i medicinskih sestara u odnosu na broj stanovnika značajno iznad hrvatskog, ali i europskog standarda. Ostojić je istaknuo vrijednost vlastitih prihoda zdravstvenih ustanova županije, koji dosežu 17 posto u ukupnim prihodima, dok udjel HZZO-a iznosi oko 60 posto. Kad bi i druge županije tako radile, hrvatsko zdravstvo ne bi bilo u gubicima, rekao je Ostojić.

RIJEKA - Ugovor o projektu javno-privatnog partnerstva (JPP) u gradnji novoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka potpisan je danas u riječkom KBC-u. Potpisali su ga ministar zdravlja Rajko Ostojić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka dr. Herman Haller i predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josip Borak. Ukupna vrijednost investicije u novi KBC je 3,2 milijarde kuna, rekao je ministar Ostojić. Najavio je početak gradnje barokomore u sklopu budućeg KBC u idućih nekoliko mjeseci te otvaranje novog investicijskog ciklusa u riječki KBC u vrijednosti 30 milijuna eura, u sklopu kojeg će se nabaviti operacijski stolovi, anestezijski uređaji i CT uređaji.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izvijestio je danas da je Povjerenstvo za izbor konzultanta za traženje investitora za Nacionalni park Brijune odabralo zajednicu ponuditelja Horwath i Horwath Consulting iz Zagreba, te Raiffeisen Centrobank iz Beča. Zmajlović je na konferenciji za novinare rekao da očekuje potpisivanje ugovora s konzultantom tijekom siječnja, a rok za pronalaženje investitora je druga polovica iduće godine. Vrijednost investicije procjenjuje se na milijardu i pol do dvije milijarde kuna. Konzultant treba pomoći Ministarstvu da pronađe investitora koji će Brijune pretvoriti u ekskluzivnu turističku destinaciju, kaže Zmajlović koji očekuje da će se ime investitora znati iduće jeseni. Konzultant mora izraditi koncept budućeg korištenja Brijuna i predložiti modele koncesije i plaćanja naknade, o čemu će odluku donijeti hrvatska Vlada.

ZAGREB - Osobni susret čovjeka s Bogom, kao najkraćim putem do radosti i duhovnog rasta u središtu je ovogodišnje Božićne poruke zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koja je predstavljena danas na Kaptolu. Kardinalova Božićna poruka u središte postavlja susret, osobni susret kao najizvrsniji način čovjekova duhovnog i svakog ljudskog rasta, koji je živi susret čovjeka s Bogom, odnosno čovjeka s čovjekom, rekao je Zvonko Franc, voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije na konferenciji za novinare. Naglasio je aktualnost poruke s obzirom na vrijeme u kojem živimo, a u kojemu "unatoč silini komunikacijskih sredstava, sve više ljudi osjeća prazninu, samoću i beznađe". Bozanić je u poruci istaknuo da ljepota Božića leži upravo u istini da je "u Isusu susret početka i završetka, odnosno završetka koji je novi početak s Bogom, jer početak života nalazi se u Životu, a nipošto u ideologijama koje izražavaju svoja mišljenja o njemu ili ga tumače prema vlastitim prohtjevima", ističe se uz ostalo u Božićnoj poruci kardinala Bozanića.

POŽANE - Tradicionalnim prosinačkim predblagdanskim susretom hrvatske, slovenske i talijanske policije na graničnome prijelazu Požane-Sočerga, danas je uspostavljena hrvatsko-slovenska granična kontrola, tzv. "one stop control". Time je granična kontrola na hrvatskome prijelazu Požanama jutros ukinuta, a hrvatski i slovenski policajci granicu nadziru zajedno na Sočergi pa se vozila umjesto dva puta, kao dosad, zaustavljaju samo jedanput, i to na slovenskoj strani.

ZAGREB - Daljnja informatizacija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ukinut će tradicionalno čekanje pred šalterima, omogućit će elektroničko ugovaranje i fakturiranje računa te brže uvrštavanje lijekova na listu, rečeno je na današnjem predstavljanju projekta poboljšanja rada HZZO-a. Projekt vrijedan 142.000 eura naručilo je Ministarstvo zdravlja, a finaciran je zajmom Svjetske banke. Na optimiziranju sustava poslovanja i smanjivanju administrativnog opterećivanja osiguranika angažirane su domaće tvrtke Koris, Infodom i Sofreco, ali glavni posao, tzv. "reinženjering poslovnih procesa HZZO-a", uz pomoć stručnjaka Zavoda obavio je tim konzultanata francuske tvrtke Conseil Sante, koja proteklih mjeseci radi na master planu hrvatskih bolnica. Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga istaknuo je kako je identificirano 30-tak "uskih grla" u Zavodu. Njih će se postupno rješavati u iduće tri godine.

ZAGREB - Optužno vijeće osječkog Županijskog suda danas je potvrdilo optužnicu protiv vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe kojega Uskok tereti za kazneno djelo podmićivanja zastupnika, doznaje se na tom sudu. Glasnogovornik suda Miroslav Rožac izjavio je Hini da je prije potvrđivanja optužnice optužno vijeće kao nezakonite izdvojilo neke dokaze među kojima je i snimak razgovora između Željka Sabe i Marije Budimir te "dokaze koji su proizašli iz tog snimka". Protiv rješenja o izdvajanju nezakonitih dokaza stranke mogu podnijeti žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud, dok protiv rješenja o potvrđivanju optužnice pravo žalbhe ne postoji, kazao je Rožac. Za kazneno djelo podmićivanja zastupnika zakon previđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do čak pet godina. Željka Sabu sumnjiči se da je s 50.000 kuna pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu u vukovarskom Gradskom vijeću Mariju Budimir kako bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću. Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u. Sabo je odbacio sve optužbe, tvrdeći kako je snimku montirao HDZ kako bi na silu promijenio vlast u Vukovaru.

ZAGREB - Sudionici seminara o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina izrazili su danas zabrinutost procesima u Hrvatskoj prema nacinalnim manjinama koji se iskazuju pojavama jačanja ekstremnih stavova u društvu i netolerancijom prema pripadnicima manjina. "Neosporno je da je u provođenja Okvirne konvencije učinjen bitan i veliki iskorak, ali se to može prvenstveno konstatirati u smislu uvođenja odredbi Konvencije u hrvatsku legislativu, ali, nažalost, svjedoci smo neimplementacije u svakodnevnom životu", rekao je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer na seminaru održanom u Saboru. Ustvrdio je da su okolnosti recesije i krize plodno tlo za jačanje ekstremnih stavova koji se iskazuju pojavama stereotipa, predrasuda, netrpeljivosti, ksenofobije, rasizma, antisemitizma i jačanjem tendencija diskriminacije manjiskih skupina, a čemu, naglasio je, svjedočimo u posljednje vrijeme. Zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac upozorio je da su okolnosti u Hrvatskoj takve da se nastoji srušiti ono što je stvoreno.

ČAKOVEC - Predsjednik Skupštine Međimurske županije i međimurskog SDP-a Mladen Novak izjavio je danas, vezano za pokušaj da u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine unese gotovo 74.000 eura, kako to nema veze s SDP-om ni Međimurskom županijom, nego je riječ o njegovoj nespretnosti jer je od prijatelja iz BiH posudio novac. Novak je na konferenciji za novinare u Čakovcu rekao kako je od prijatelja iz BiH novac koji je pokušao unijeti u Hrvatsku, posudio za potrebe tekuće likvidnosti informatičke tvrtke C-lab u njegovom vlasništvu. Dodao je da je o posudbi potpisao Ugovor, kojeg je dao okupljenim novinarima na uvid. Ponovio je kako mu ni na kraju pamet nije bilo da bi prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine novac trebao prijaviti. Mladen Novak bit će kažnjen za carinski prekršaj, a najveća predviđena kazna je 150 KM ili oko 600 kuna.

VUKOVAR - Ratni načelnik vukovarske Policijske uprave Stipe Pole umro je nakon kratke i teške bolesti u vukovarskoj Općoj županijskoj bolnici, izvijestila je Udruga umirovljenika MUP-a vukovarskih branitelja Domovinskog rata. Stipe Pole rodio se 1945. godine u Sovićima (BiH), odakle se doselio u Vukovar. Domovinski rat zatekao ga je na mjestu zapovjednika tadašnje vukovarske policije, a nakon osamostaljenja Republike Hrvatske postaje načelnikom vukovarske Policijske uprave.

ZAGREB - Obrana bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka zatražila je danas da se optužnica kojom ga se tereti da je s dvojicom suradnika oštetio tu javnu tvrtku spoji s posljednjim slučajem protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u kojem je optužen da je prodajom jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju HEP-u nanio štetu od čak 650 milijuna kuna. "Kako je riječ o istom slučaju u kojem se Sanadera tereti da je poticao Mravka na prodaju jeftine struje na današnjoj sjenici optužnog vijeća tražilo smo da se postupci spoje", kazao je Hini Mravkov odvjetnik Branko Šerić. Posljednja optužnica protiv Sanadera na sud je stigla sredinom rujna, a sjednica optužnog vijeća na kojem bi ju trebalo potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu još nije zakazana. Optužnica protiv bivšeg šefa HEP-a podignuta je još u siječnju 2012. a osim Mravka optuženi su i njegov bivši savjetnik, umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

ZAGREB - Boksača i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Damira Škaru zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je da je kao predsjednik Autokluba "Siget" sa svojim suradnikom Marijom Cvitanovićem raznim malverzacijama oštetio tu udrugu za nekoliko stotina tisuća kuna kojima su plaćali svoje privatne troškove. Škaru se tereti da je od 2006. do 2007. sa Cvitanovićem, direktorom tvrtke "Siget nautika" koju je za organiziranje poslovnih putovanja osnovao Autoklub "Siget", osmislio modus plaćanja i prikrivanja privatnih troškova koje su uz njih dvojicu navodno napravili članovi Škarine obitelji, prijatelji i poznanici. Damir Škaro bivši je boksač, višestruki državni prvak u bivšoj Jugoslaviji i osvajač olimpijske medalje u Seulu 1988. u poluteškoj kategoriji. Parlamentarni zastupnik HDZ-a bio je od 1995. do kraja 1999. Tvrdi da nije odgovoran za navodne zlouporabe i da ga se tereti po "zapovjednoj odgovornosti kao predsjednika kluba".

ZAGREB - Hrvatsko dizajnersko društvo ocijenilo je danas da predložena rješenja novih registarskih pločica ne zadovoljavaju ni najosnovnije standarde njihove namjene - da su čitljive i komuniciraju jasan i sustavno osmišljen identitet, zbog čega su MUP pozvali na dijalog s dizajnerskom zajedicom. Nakon što je MUP 11. prosinca predstavilo prijedloge novih pločica s EU logom i pozvao javnost da u idućih mjesec dana sudjeluju u javnoj raspravi, dizajnersko društvo upozorilo je da se kvalitetna konačna odluka o novim pločicama ne može donijeti putem "netransparentne javne rasprave koja je unaprijed zaobišla dizajnersku struku i svela odlučivanje o bitnoj i dugoročnoj stvari na populističku referendumsku anketu". Dizajneri upozoravaju da ni vizualni identitet niti tipografska čitljivost pločica ne mogu i ne smiju biti interna stvar odluke institucija, već je za rješavanje tih ozbiljnih problema potrebno angažirati stručnjake.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙