FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski prosvjedi protiv štednje uvelike opravdani - talijanski industrijski lobi

Autor: mpuk
MILANO, 18. prosinca 2013. (Hina/ANSA) - Prosvjedi u Italiji protiv vladinih mjera štednje uvelike su opravdani, naglasio je čelnik moćne talijanske konfederacije industrijalaca u osvrtu na demonstracije kojima raznorodne skupine građana iskazuju nezadovoljstvo vladinom ali i politikom općenito.

"U posljednjih nekoliko godina nismo bili previše usredotočeni na ono što treba učiniti kako bismo potaknuli gospodarski rast", rekao je jučer predsjednik Confindustrije Giorgio Squinzi, ukazavši na "raširenu slabost" u zemlji.

"Stanje u talijanskom realnom gospodarstvu u mnogim je slučajevima dramatično. Prosvjedi polako postaju vidljiva manifestacija situacije koja je i dalje iznimno teška", upozorio je.

Proteklih tjedana promet i trgovinu u gradovima širom Italije blokirali su prosvjedi organizirani pod pokroviteljstvom pokreta I Forconi (Vile). Izvorno su pokret osnovali vozači kamiona i poljoprivrednici, koje je ujedinilo nezadovoljstvo štedjom motiviranim povećanjem poreza.

Danas I Forconi obuhvaća široku lepezu skupina nezadovoljnika, uključujući i radikalne desničare, protivnike globalizacije, nogometne navijače, studente, nezaposlene i vlasnike malih obrta, koji "političku klasu" smatraju odgovornom za najdulju recesiju u talijanskoj povijesti.

Nezaposlenost je u međuvremenu dosegnula rekordno visokih 12,5 posto i procjenjuje se da svako deseto dijete u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu, pa je nezadovoljstvo sasvim razumljivo, ističu analitičari. Izdvajaju i mišljenje nezadovoljnih skupina da tradicionalna politika ne vodi računa o njihovim potrebama, prenosi britanski list The Guardian.

"Prosvjedi pokazuju veliku krizu sustava političkog zastupanja u Italiji", ističe u izjavi za londonski dnevnik Duncan McDonnell, politolog na Europskom sveučilišnom institutu u Firenzi. "Zapravo očituju mišljenje velikih dijelova talijanskog društva da ih nitko stvarno ne predstavlja - ni političke stranke, ni sindikati, ni interesne skupine, ni poduzeća", tumači on.

Za danas su u Rimu zakazane velike demonstracije i vlasti strahuju od nasilja, izvješćuje agencija ANSA, dodajući da su širom Italije pokrenute brojne istrage zbog pljački, uništavanja privatne imovine i drugih oblika nasilja.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙