FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAR: Francuzi počeli razoružavanje milicija

Autor: mtro
BANGUI, 9. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Francuski vojnici u ponedjeljak su u Banguiju počeli osjetljive operacije razoružavanja milicija i oružanih skupina, u sklopu francuske misije uspostave sigurnosti u Srednjoafričkoj Republici.

Francuski stožer je objavio početak operacija i naveo da se odvijaju uglavnom dobro, iako se radi o teškom zadatku. Bivši pobunjenici paravojne skupine Seleka, koji su u ožujak državnim udarom stupili na vlast, sada su skinuli uniformne i u civilnoj odjeći se povremeno sukobljavaju s vojnicima.

Francuski vojnici su u ponedjeljak razmijenili vatru s pobunjenicima u Banguiju pošto su se oni odbili razoružati. Zasad nema informacija o mogućim žrtvama u pucnjavi.

Glavni grad Bangui bio je poprište krvavih sukoba u protekla tri dana kada je u nasilju ubijeno oko 400 ljudi, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

On je rekao da su putem svih medija odaslane poruke obveze vraćanja oružja, te da će u slučaju neodaziva biti upotrijebljena sila.

Francuska je rasporedila 1.600 vojnika u svojoj bivšoj koloniji. Oni trebaju podržati afričke mirovne snage i uspostaviti sigurnost u zemlji u kojoj traje kaos nakon državnog udara u ožujku.

Predsjednik Francois Hollande doživljava kritike javnosti zbog troškova te intervencije za francusko gospodarstvo.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙