FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan: Kardinal Ouellet ostaje prefekt Kongregacije za biskupe

Autor: mtro
VATIKAN, 16. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Papa Franjo je u ponedjeljak na ključno mjesto prefekta Kongregacije za biskupe potvrdio bliskog suradnika svog prethodnika Benedikta XVI., kanadskog kardinala Marca Ouelleta, koji je na posljednjim konklavama bio među kandidatima za Papu, objavio je Vatikan.

Argentinski papa je nedugo nakon izbora u ožujku privremeno zadržao cijelu "vladu" Vatikana i od tada je Jorge Mario Bergoglio polaganim ritmom potvrđivao neke funkcije, dok je na neke položaje dovodio nove ljude. Ouelleta, velikog poznavatelja Latinske Amerike, odlučio je zadržati na položaju čelnog čovjeka Kongregacije za biskupe.

Kardinal Ouellet je konzervativac na planu doktrine, vrlo je diskretan, učinkovit, poliglot visoke kulture poput Josepha Ratzingera koji mu je veliko nadahnuće.

Od 2003. do 2010. vodio je "čvrstom rukom" nadbiskupiju u Quebecu, što mu je bilo zamjerano u vrijeme radikalne erozije vjere u Kanadi. Od 2010. na čelu "ministarstva" zaduženog za više od 5.000 biskupa na svijetu, kardinal Ouellet je primijenio stroge norme u pogledu korupcije i pedofilije prema napucima Benedikta XVI.

Pomagat će mu Brazilac Ilson de Jesus Montanari, imenovan u listopadu drugim tajnikom.

Dugo odlučivanje pape Franje hoće li kardinal Ouellet ostati ili ne na funkciji, potaklo je spekulacije vatikanista o oklijevanjima novog Pape prema vrlo "ratzingerski" orijentiranoj osobi, tako različitog temperamenta od njegovog.

Potvrđivanje te funkcije pokazuje da Papa ne namjerava u potpunosti prekinuti eru Benedikta XVI.

Na konklavama u ožujku najćešće je kao mogući novi Papa bio spominjan upravo Marc Ouellet.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙