FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Franjo najavio da će 2015. biti godina posvećena života

Autor: vrad
VATIKAN, 29. studenog 2013. (Hina/AFP) - Papa Franjo je u petak najavio da će 2015. u Crkvi biti godina posvećena života kakvim žive tisuće muškaraca i žena u svijetu, u okviru kulturno sve raznolikijih, ali i sve malobrojnijih družba.

Sveti Otac je u petak ujutro tri sata iza zatvorenih vrata otvoreno razgovarao sa 120 poglavara muških crkvenih redova, priopćila je Sveta Stolica. Proljetos je sličan susret bio upriličio s poglavaricama ženskih redova.

Izvukao je zaključak iz širenja tih redova u Aziji i u Africi te njihova slabljenja na Zapadu: "Mlade Crkve daju nove plodove. Dijalog među kulturama mora dakle pomoći da na čelna mjesta tih vjerskih instituta dođu osobe iz različitih kultura", preporučio je Papa.

Papa Franjo je na tom susretu, koji je Vatikan ocijenio važnim, zatražio od redovnika da budu "radikalni" i da pođu "na granice svijeta". No odmah je istaknuo da se moraju "kloniti napasti pripitomljavanja" tih kultura želeći ih evangelizirati.

Već u apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium objavljenoj u utorak, Papa je istaknuo da se Evanđelje "inkulturira" u sve civilizacije i da europski model nije jedini koji donosi duhovne plodove. Usto je osudio prepirke i mržnju u nekim družbama.

Po statistici Katoličke crkve, u 2010. je bilo 54.665 redovnika nesvećenika a godinu ranije bilo ih je 54.229. Broj redovnica je sa 729.371 u 2009. pao na 721.935 u 2010.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙