FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanik Svete Stolice posjetio sveučilište Al-Azhar u Kairu

Autor: vrad
VATIKAN, 3. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Veliko sunitsko sveučilište Al-Azhar u Kairu u utorak je, kao znak spremnosti na dijalog s Katoličkom Crkvom, primilo tajnika Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, priopćila je Sveta Stolica.

Mons. Miguela Angela Ayusa Guixota, tajnika Papinskog vijeća, koji je bio u pratnji nuncija u Egiptu, mons. Jean-Paula Gobela, primio je suradnik velikog imama Ahmad Al-Tayyeb.

Nakon izbora pape Franje može se primijetiti zatopljenje odnosa između Vatikana i muslimanskog svijeta. Početkom 2011. sveučilište je prekinulo sve veze sa Svetom Stolicom nakon izjava Benedikta XVI. koji je izrazio svoju solidarnost s kršćanskim žrtvama napada u Aleksandriji.

Susret koji je trajao 45 minuta, bio je "veoma pozitivan i konstruktivan", istaknuo je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi, dodajući da je to znak "spremnosti (Al-Azhara) na uspostavu veza".

Izaslanici Svete Stolice predali su sunitskim vlastima poruku francuskog kardinala Jean-Louisa Taurana, predsjednika Papinskog vijeća. "Izgledi ohrabruju", ocijenio je Lombardi, govoreći o "dobroj vijesti".

Učinjeno je nekoliko koraka prema zatopljenju odnosa. 17. rujna mons. Gobela je primio veliki imam Al-Tayyeb. Nuncij mu je predao poruku pape Franje u kojoj je istaknuo da Sveta Stolica poštuje islam.

U lipnju je diplomatski savjetnik velikog imama izjavio da očekuje "daljnji korak" novog Pape, primjerice "govor u kojemu će reći da je islam miroljubiva religija i da muslimani ne žele ni rat ni nasilje".

Papa je u kolovozu osobno potpisao tradicionalnu poruku koju Vatikan upućuje muslimanima u prigodi Ramazana.

U apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium objavljenoj u studenome, sedam godina nakon burnih reakcija koje je u muslimanskom svijetu potaknuo jedan citat Benedikta XVI. iz predavanja koje je održao u Regensburgu (Njemačka), a koji je protumačen kao da je papa povezao islam s nasiljem, papa Franjo je izrazio zabrinutost zbog "slučajeva nasilnog fundamentalizma" ali i pozvao da se spriječe "mrska uopćavanja" jer se "istinski islam protivi svakom nasilju".

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙