FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanci ne žele spuštanje granice punoljetnosti

Autor: dduk
TOKIO, 15. prosinca 2013. (Hina/Itar-Tass) - Većina Japanaca protiv je spuštanja granice punoljetnosti s 20 na 18 godina, pokazuje istraživanje provedeno u toj zemlji.

Zadnjih nekoliko godina vlada istražuje mogućnost spuštanja granice s 20 na 18 godina kako bi ubrzala uključivanje mladih u društveno - političke procese, primjerice izbore.

Najnovije istraživanje koje je naručila vlada, pokazalo je međutim da većina Japanaca to ne želi, to jest njih 69 posto protiv je spuštanja dobi za punoljetnost. Taj rezultat gotovo je jednak kao prije pet godina kad je građanima postavljeno isto pitanje.

Većina Japanaca smatra da su 18-godišnjaci još uvijek u velikoj mjeri ekonomski ovisni o roditeljima, a znatno je zastupljeno i mišljenje po kojem nemaju dovoljno iskustva za donošenje ozbiljnih odluka te da u dobi od 18 godina nisu u stanju snositi punu odgovornost za svoje postupke.

Prema rezultatima istraživanja, 79 posto anketiranih Japanaca smatra da je osobama s 18 godina prerano davati pravo na podnošenje zahtjeva za kreditnom karticom, jer to može dovesti do ozbiljnih financijskih posljedica za njihove roditelje.

Inicijativa vladajuće Liberalno - demokratske stranke Japana za spuštanje granice punoljetnosti s 20 na 18 godina tako još uvijek nema potporu većine stanovništva, a neki stručnjaci čak istupaju s prijedlogom dizanja te granice.

(Hina) xduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙