FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća kaže da Kina i Japan moraju spor riješiti diplomatski

Autor: vmrs
LOS ANGELES, 26. studenoga 2013. (Hina/Reuters) - Bijela kuća objavila je u utorak da spor između Kine i Japana oko otoka u Istočnom kineskome moru treba riješiti diplomatskim putem.

"Politika koju je Kina protekli vikend najavila nepotrebno je zapaljiva", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest novinarima u Kaliforniji u kojoj je trenutačno predsjednik Barack Obama.

"O takvim razlikama ne bi trebalo razgovarati prijetnjama ili odabirom zapaljivih riječi, nego bi ih trebalo rješavati diplomatskim putem", dodao je.

Kina je objavila da je u Istočnom kineskom moru uspostavila "zonu protuzračne obrane" koja pokriva veliku površinu Južne Koreje i Tajvana, gdje je i arhipelag Senkaku. Ti su otoci pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu.

Japan je uložio oštar prosvjed zbog najnovijeg poteza Pekinga. Na to je Peking u ponedjeljak pozvao japanskog veleposlanika kako bi mu prenio nezadovoljstvo nakon oštrog prosvjeda Tokija, a Tokio je pozvao kineskog veleposlanika. U utorak je zbog proglašenja zone prosvjedovala i Australija.

Sjedinjene Države izrazile su žaljenje zbog nepotrebnog raspirivanja napetosti i pozvale da se sve riješi diplomacijom.

Uspostava zona protuzračne obrane podrazumijeva pravila kojih se trebaju pridržavati svi zrakoplovi koji njome prolaze, a u suprotnom se izlažu intervenciji kineskih oružanih snaga, priopćilo je ministarstvo obrane u Pekingu. Svi zrakoplovi morat će naznačiti precizan plan leta, jasno identificirati o čijem se zrakoplovu radi i održavati punu komunikaciju, kako bi brzo i primjereno odgovorili na zahtjev za identifikacijom, objavila je Kina.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙