FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: ilov
ZAGREB, 14. prosinca 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

ZAGREB - Muzej Ashmolean u Oxfordu, najstariji muzej u Velikoj Britaniji i jedan od najstarijih u svijetu uopće, otkupio je jednu od najvećih svjetskih zbirki moderne kineske umjetnosti, prenosi britanski BBC. Riječ je o četiristotinjak djela koja je od 40-tih godina prošloga stoljeća pa sve do danas prikupljao stručnjak za kinesku umjetnost, umirovljeni oxfordski profesor Michael Sullivan, koji je preminuo u rujnu. Neke od slika već su posuđivane Muzeju, no velik dio radova suvremenih kineskih umjetnika nikad nije prikazan u javnosti. Djela će biti izlagana u ciklusima u muzejskoj galeriji posvećenoj Sullivanu i njegovoj supruzi Khoan.

ZAGREB - Znanstvenici su uz pomoć NASA-ina svemirskog teleskopa Hubble otkrili znakove isparavanja vode iznad ledene površine južnog pola Jupiterova mjeseca Europa što predstavlja prvi važni dokaz vode na površini toga mjeseca, prenosi BBC. Prema radu objavljenom u časopisu Sicence znanstvenici su uočili da se iznad južnog pola mjeseca vide tragovi vodika i kisika. Mjesec Europu smatra se jednim od najboljih mjesta u Sunčevu sustavu za otkrivanje vanzemaljskog života. Već je ranije zaključeno da ispod ledene kore mjeseca postoji ocean no nije bilo jasno postoje li otvori koji omogućavaju izbijanje te vode na površinu mjeseca. Znanstvenici još nije otkrili je li uočeno isparavanje vode rezultat izbijanja vodenih para iz dubine na površinu no uvjereni su da je to najvjerojatnije objašnjenje.

LOS ANGELES - Pjevač Bruno Mars proglašen je umjetnikom godine, objavio je u petak časopis Billboard. Album 28-godišnjeg Marsa iz 2012. pod nazivom "Unorthodox Jukebox" postao je jedan od najprodavanijih u ovoj godini s više od 1,8 milijuna prodanih primjeraka u SAD-u. Osvajač Grammya Mars, čija je glazba kombinacija R&B-a i popa, izgradio je uspješnu karijeru kao pjevač i producent Smeezingtonsa radeći na pjesmama za sebe i druge umjetnike.

ZAGREB - Filmovi, televizijski programi ili video igre s pozitivnim porukama pozitivno utječu na ponašanje, pokazalo je istraživanje koje su vodili znanstvenici s Iowa State University u nekoliko različitih država među kojima i u Hrvatskoj. Istraživanje, prvo takve vrste, ispitivalo je razinu empatije i volje za pomaganjem kod djece i tinejdžera u sedam država - Hrvatskoj, Australiji, Kini, Njemačkoj, Japanu, Rumunjskoj i SAD. Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Psychological Science znanstvenici su utvrdili da veća izloženost tim medijima poput prosocijalnih video igara, filmova ili televizijskih programa u kojima se prikazuju brižne osobe koje žele pomagati i surađivati rezultiraju višom razinom pozitivnog ponašanja.

LONDON - Princ Harry je u petak doputovao na Južni pol s vojnicima koji su bili ranjeni, sudionicima humanitarne ekspedicije, pošto je u više od tri tjedna prešao 320 km na Antarktici, priopćili su organizatori. Skupina dvanaestorice vojnika koji su u sukobima u Afganistanu i u Iraku bili ranjeni, a neki su ostali i bez udova, iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade i Australije, stigli su na Južni pol oko 13.00 sati po srednjoeuropskome vremenu, navodi udruga Walking With The Wounded (Hodnja s ranjenicima). Ekspedicija je prvo bila zamišljena kao utrka triju ekipa - britanske, američke i Commonwealtha - ali se od nje odustalo zbog umora nekih sudionika i teškog terena.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙