FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kenija: pedeset godina neovisnosti

Autor: mtro
NAIROBI, 12. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Kenija je u četvrtak obilježila 50. obljetnicu neovisnosti, ponosna na ulogu istočnoafričkog gospodarskog pokretača, unatoč brojnim problemima, poput siromaštva, korupcije i etničkog nasilja koje treba riješiti.

Proslave su počele u ponoć kada je podignuta kenijska zastava na Ujuru Gardens, na mjestu gdje je prije 50 godina britanska zastava ustupila mjesto kenijskoj.

Planinari su krenuli na Mont Kenya kako bi na vrhu razvili zastavu.

Predsjednik Ujuru Kenyatta, izabran u ožujku, podsjetio je na povijesni trenutak obraćajući se okupljenima kao i njegov otac Jomo Kenyatta, prvi predsjednik neovisne Kenije, pet desetljeća ranije.

Nešto kasnije, Kenijci su se okupili na glavnom stadionu u Nairobiju na vojnoj paradi gdje su pratili govore kenijskih i regionalnih čelnika.

Ali za brojne Kenijce, upravo je danas vrijeme za podvlačenje crte: društvo obilježavaju društvene nepravde, vlada etničko nasilje, a između 2007. i 2008. počinjeni su masakri. Vladajući su svrstani među najkorumpiranije.

Zbog etničkog nasilja Međunarodni kazneni sud podigao je optužnice protiv predsjednika Kenyatte i njegovog zamjenika Williama Ruta.

Kenijci su 2010. pokušali okrenuti stranicu i usvojili novi ustav koji je trebao pojačati temelje demokracije, pokrenuti agrarnu reformu i ublažiti posljedice etničkog nasilja.

Nairobijem vlada kriminal a Keniji posljednje dvije godine neprestano prijete napadi somalskih islamista.

(Hina) xtm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙