FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud odbio Kenyattin pokušaj da prekine suđenje

Autor: vmrs
AMSTERDAM, 5. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Sud je odbio pokušaj kenijskoga predsjednika Uhurua Kenyatte da prekine suđenje za zločine protiv čovječnosti, uz obrazloženje da su optuženikove tvrdnje kako svjedoci optužbe žele prevariti sud, nisu dovoljne za prestanak postupka.

Odluka donesena u četvrtak znači da će se suđenje nastaviti 5. veljače kao što je i planirano te da će se odnosi između Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) u Den Haagu i Kenije još više pogoršati.

Kenyatta i njegov zamjenik William Ruto odvojeno su optuženi da su nakon izbora 2007. poticali etničko nasilje u kojem je ubijeno 1200 ljudi.

Kritičari ICC-a, među kojima su i mnogi afrički čelnici, tim se slučajem služe da pokažu kako sud progoni cijeli kontinent.

Otkako je Kenyatta u proljeće izabran, Kenija i saveznici iz Afričke unije pokušavaju zaustaviti to suđenje za koje tvrde da ugrožava stabilnost zemlje nužne za sigurnost cijelog istoka Afrike.

Suci su u četvrtak izjavili kako su "zabrinuti" zbog dokaza koje su Kenyattini odvjetici podastrli, a po kojima se čini da su pojedinci plaćeni za instruiranje svjedoka protiv Kenyatte, a da su ostali odlučili lažno svjedočiti za novac.

No ICC kaže kako Kenyattini odvjetnici mogu i na sudu pobiti svako lažno svjedočenje, pa nije nužno prekinuti proces.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙