FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki general koji je otvorio zatvor u Guantanamu kaže da je to bila pogreška

Autor: kgab
MIAMI, 12. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Američki general koji je otvorio zatvor u Guantanamu izjavio je u četvrtak da je to bila pogreška i da ga treba zatvoriti jer "on potvrđuje negativne percepcije o SAD-u".

"Gledano unatrag, cijela strategija zatvaranja i ispitivanja bila je pogrešna", napisao je general Michale Lehnert u članku koji je objavio Detroit Free Press.

Lehnert, koji je sada u mirovini i živi u Michiganu, bio je prvi zapovjednik postrojbe koja je otvorila zatvor u siječnju 2002. u američkoj mornaričkoj bazi u Zaljevu Guantanamo na Kubi.

On je rekao da je SAD otvorio taj zatvor "zato što smo legitimno bili ljuti i uplašeni" nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. i "mislili smo da će zarobljenici koji su tamo poslani dati važne informacije i obavještajne podatke".

Lehnert je ubrzo postao uvjeren da većina njih nije nikada trebala biti poslana u Guantanamo zato što nisu mogli dati vrijedne informacije i nije bilo dovoljno dokaza koji bi ih povezivali sa zločinima, napisao je.

"Izgubili smo naklonost svijeta koju smo imali nakon napada i to zbog naših poteza u Guantanamu, kako zatvaranja tako i mučenja", napisao je Lehnert. "Naša odluka da zadržimo zatvor u Guantanamu otvorenim pomogla je našim neprijateljima jer to potvrđuje svaku negativnu percepciju o SAD-u."

(Hina) xkga ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙