FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica oštro pale

Autor: neba
NEW YORK, 12. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad u posljednjih mjesec dana jer se procjenjuje da je Fed korak bliže smanjenju poticajnih monetarnih mjera, nakon što je u Washingtonu postignut dogovor o proračunu.

Dow Jones oslabio je 0,81 posto, na 15.843 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,13 posto, na 1.782 boda, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 4.003 boda.

Najveći dnevni pad cijena dionica u posljednjih mjesec dana uslijedio je nakon što je uklonjen jedan od razloga zbog kojih je američka središnja banka vodila vrlo labavu monetarnu politiku.

U utorak navečer republikanci i demokrati postigli su dogovor o saveznom proračunu za iduće dvije godine. Time su nakon tri godine okončani oštri politički sukobi, koji su kulminirali u listopadu, kada je zbog nedostatka zakonske osnove za daljnje financiranje obustavljen rad niza saveznih službi. U Kongresu bi se o proračunu moglo glasati ovih dana.

Kada su krajem rujna odlučili zadržati vrlo labavu monetarnu politiku, kao jedan od razloga za to čelnici američke središnje banke naveli su upravo nemogućnost dogovora o proračunu jer bi neizvjesnost oko financiranja saveznih službi mogla naštetiti gospodarstvu.

Osim dogovora o proračunu, u korist teze o smanjenju poticajnih mjera Feda već u prosincu govori i niz podataka koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva. Jer, što je rast gospodarstva brži, to je manja vjerojatnost da će mu smanjenje poticaja naštetiti.

Međutim, Fedovi programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

Posljednje priopćenje Feda u ovoj godini očekuje se 18. prosinca, nakon dvodnevne sjednice čelnika središnje banke.

U strahu da će već idućega tjedna biti smanjeni poticaji, ulagači su se jučer odlučili povući zaradu s tržišta, ne želeći riskirati gubitak dosadašnjih prinosa.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 25 posto, što je njegov najveći godišnji skok u posljednjih 10-ak godina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,24 posto, na 6.507 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 9.077 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 4.086 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙