FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 15. studenog 2013. (Hina/reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer su izjave Janet Yellen, koja bi uskoro trebala postati predsjednicom Feda, navele ulagače na zaključak da će američka središnja banka voditi labavu monetarnu politiku sve dok gospodarstvo ne očvrsne.

Dow Jones ojačao je 0,35 posto, na 15.876 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,48 posto, na 1.790 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 3.972 boda.

Tijekom jučerašnjeg saslušanja u bankarskom odboru Senata, Janet Yellen, koju Bijela kuća predlaže za predsjednicu Feda, čvrsto je branila dosadašnju labavu monetarnu politiku usmjerenu na jačanje gospodarstva, ocijenivši da je povećanje zaposlenosti imperativ.

Kazala je, doduše, da je jasno da kupnja obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno ne može trajati vječno, ali je odbacila tvrdnje da je takva politika napuhala cijene.

Iz toga su ulagači zaključili da će Fed, pod njezinom vodstvom, nastaviti tiskati svježi, jeftin novac, što već godinama potiče rast cijena dionica.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 25, a Dow Jones 21 posto, ponajviše zahvaljujući poticajnim mjerama Feda, pa su se ulagači plašili da bi smanjenjem tih poticaja tržište izgubilo podršku.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,54 posto, na 6.666 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,05 posto, na 9.149 bodova, a pariški CAC 1,04 posto, na 4.283 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙