FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 12. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u srijedu su priopćile da razmatraju sve opcije, uključujući i sankcije, glede Ukrajine gdje je policija nakon tjedana prosvjeda protiv predsjednika Viktora Janukoviča krenula u akciju protiv prosvjednika. "Sve političke opcije, uključujući i sankcije, su na stolu ali se to očito još procjenjuje", rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki ne želeći odgovoriti kakva se vrsta sankcija razmatra. "Razmatramo političke opcije. Očito još nije donesena odluka. Uključene su i sankcije. Neću, međutim, to određenije iznositi", rekla je Psaki. SAD je kritizirao ukrajinske vlasti za slanje policije protiv prosvjednika gnjevnih zato što je Janukovič popustio pritisku Moskve i odustao od ugovora o slobodnoj trgovini s Europskom unijom.

MOSKVA - Savjetnici za ljudska prava ruskog predsjednika Vladimira Putina kritizirali su u srijedu njegov prijedlog za amnestijom dijela zatvorenika u povodu obilježavanja 20. obljetnice ruskog ustava, tvrdeći kako je previše ograničen da bi pridonio popuštanju društvenih napetosti. Putinova amnestija uključuje krivično djelo huliganstva. Nekoliko ljudi koje Putinovi kritičari smatraju političkim zatvorenicima, uključujući bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, ostali bi iza rešetaka. Osim toga, ne bi bilo oprosta za one osuđene zbog sudjelovanja u masovnim prosvjedima uoči treće Putinove predsjedničke inauguracije prošle godine. Ukupno 1.335 osuđenika ili samo 0,5 posto trenutno zatočenih osoba u Rusiji moći će izaći na slobodu, rekao je član Putinovog Vijeća za ljudska prava Andrej Babuškin. Prijedlog neće uspjeti "obnoviti povjerenje u institucije u dijelu javnosti koji je prema njima najkritičniji", zaključio je Babuškin.

LONDON - Međunarodni mediji i organizacije novinara u srijedu su pozvali čelnike sirijskih pobunjenika da zaustave otmice novinara i istaknule da deseci slučajeva otmica onemogućavaju potpuno medijsko praćenje rata. U pismu čelništvu oporbe 13 velikih novinskih organizacija, među kojima i Reuters, reklo je da procjenjuju da je u Siriji u zatočeništvu više od 30 novinara. "Kao rezultata tih otmica sve veći broj novinskih organizacija više ne osjeća da je za njihove novinare i fotografe sigurno ući u Siriju i mnoge su odlučile ograničiti svoje praćenje rata", stoji u pismu. Otmice su običajena pojava u sjevernim područjima Sirije oko Alepa, Idliba i Raqqe koja nadziru pobunjenici. Odbor za zaštitu novinara (CPJ) nazvao je pismo "korakom bez presedana". CPJ je zabilježio više od 50 pogibija novinara Siriji od 2011. godine i naveo da je samo u posljednja dva mjeseca u Siriji bilo najmanje sedam otmica medijskih djelatnika.

WASHINGTON - Bijela kuća bi željela da afganistanski predsjednik Hamid Karzai potpiše bilateralni sporazum o sigurnosti do kraja godine no rok bi mogao pomaknut na početak siječnja, rekao je glasnogovornik Bijela kuće u srijedu. Sjedinjene Države su ustrajavale da Karzai sporazum potpiše do kraja godine. Sporazumom bi se omogućilo da SAD zadrži vojnike u Afganistanu i nakon kraja 2014. godine za podršku afganistanskim snagama i vođenje ograničenih protuterorističkih aktivnosti. SAD je rekao da je Afganistanu dao rok do kraja godine da potpiše sporazum jer mu je potrebno vrijeme za planiranje nazočnosti njegove vojske nakon 2014. godine. Bez sporazuma Washington kaže da bi morao povući sve svoje snage od 44.500 vojnika do kraja 2014. godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙