FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brodske udruge: plinofikacija ložišta rafinerije neće ukloniti štetne utjecaje

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 11. prosinca 2013. (Hina) - Problem onečišćenja zraka u Slavonskome Brodu i dalje se rješava sporo, nema sinergije u djelovanju lokalne i regionalne uprave te ministarstva okoliša s civilnim sektorom, a najavljena plinofikacija ložišta u Rafineriji nafte u Bosanskome Brodu neće ukloniti štetne utjecaje na kvalitetu zraka, rečeno je to na konferenciji za novinare brodske Građanske inicijative - udruge za zaštitu okoliša.

Udruga je najavila okupljanje svih udruga u borbi za čisti zrak. U inicijativi ističu kako podupiru projekt plinofikacije rafinerijinih pogona s rokom završetka do kraja 2015. godine, koji su najavili ruski vlasnici, ali ne žele da on bude alibi za zaustavljanje drugih nužnih procesa modernizacije.

S plinofikacijom ne smije prestati rekonstrukcija i tehnološko usavršavanje rafinerijinih pogona jer se ondje planira znatno povećati kapacitet prerade nafte, upozorio je član Građanske inicijative Ante Nikolaš.

Istaknuo je kako je za brže rješavanje problema vezanog uz onečišćenje zraka s jedne i druge strane rijeke Save nužno povezivanje civilnih udruga.

Prvi kontakti su uspostavljeni te je s Bosanskim Brodom već najavljena suradnja u realizaciji zajedničkih ekoloških projekata, rekao je Nikolaš, ističući kako je nužno izraditi katastar onečišćivača, što je bio jedan od zaključaka međudržavnih sastanaka o toj temi. Onečišćenja se stalno ponavljaju, a mi i dalje iz rafinerije nemamo informaciju o tome što se događa, dodao je.

Kako je onečišćeni zrak velika opasnost za zdravlje, posebice najosjetljivije populacije - djece, starijih osoba i onih s alergijama i kroničnim bolestima, mislimo da netko za to mora biti odgovoran, istaknuo je Peter Tot Đerđ iz Građanske inicijative.

Rekao je kako, unatoč nastojanjima, nisu dobili odgovor na pitanje što je s potpisivanjem međudržavnog sporazuma o zaštiti okoliša između Hrvatske i BiH.

Doministar zaštite okoliša Goran Heffer u zadnjih mjesec i pol dana je bio dva puta u Brodu i razgovarao s predstavnicima grada i županije, ali Brođani nemaju mnogo povratnih informacija s tih sastanaka, ustvrdio je Tot Đerđ.

Unatoč tome, udruge najavljuju nastavak borbe za čist zrak te pozivaju na "sinergiju lokalne i regionalne uprave te mjerodavnog ministarstva s civilnim sektorom".

(Hina) xsbro yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙