FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici vlasnika brodske rafinerije kod gradonačelnika Duspare: plinofikacija ložišta do 2015.

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 27. studenog 2013. (Hina) - Predstavnici ruske tvrtke Zarubežnjefta, vlasnika bosanskobrodske Rafinerije nafte, danas su za posjeta slavonskobrodskome gradonačelniku Mirku Duspari najavili da bi plinofikacija ložišta u kojem se spaljuju otpadni plinovi iz proizvodnih procesa u toj rafineriji trebala biti gotova do 2015. godine.

Proces modernizacije proizvodnje u Rafineriji nafte u Bosanskome Brodu te uvođenje viših standarda zaštite okoliša bili su tema današnjeg sastanka slavonskobrodskoga gradonačelnika Mirka Duspare s čelnicima Zarubežnjefta, ruske tvrtke u čijem je vlasništvu ta rafinerija.

"Ono što smo doznali, a nama je najvažnije, jest da kreće plinofikacija ložišta u Rafineriji. Taj proces završit će 2015. godine. Rafinerija će se koristiti plinom iz sadašnjeg plinovoda i neće čekati dovršetak kraka južnog toka", rekao je nakon sastanka Mirko Duspara.

"Problem plinofikacije pokrenuli smo s mrtve točke, a plan je da plinofikaciju završimo u prosincu 2015. godine", rekao je zamjenik glavnog direktora Zarubežnjefta Ozerov Andrej Valerjevič.

Kako je istaknuo, obje su se strane složile da je taj problem nemoguće riješiti za jedan dan.

"Dogovorili smo se o maksimalnoj otvorenosti u vezi s podatcima vezanim za cijeli proces kako bi se uspostavilo pozitivno ozračje radi realizacije predviđenih planova. Stanovnici Slavonskoga Broda, Bosanskog Broda i uprava Rafinerije nafte udišu isti zrak, a naša je zadaća učiniti sve da on bude čist", rekao je Valerjevič.

Ulaganje u plinofikaciju ložišta otpadnih plinova iz Rafinerije nafte u Bosanskome Brodu procjenjuje se na 10 milijuna eura. Rok završetka podudara se s rokom koji je vlasnicima te rafinerije dan u privremenoj ekološkoj dozvoli koja je im je omogućila pokretanje proizvodnje.

Predstavnik ruskih vlasnika komentirao je medijska tvrdnje o navodnim financijskim gubitcima Rafinerije nafte. Valerjevič je rekao kako su gubici relativni te da su vezani uz velika ulaganja u toj rafineriji u protekle četiri godine.

(Hina) xmvrk yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙